Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, sondaj

Maia Sandu se bucură în continuare de cea mai mare încredere din partea populației, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității WatchDog.MD. 30,1% din totalul eșantionului au menționat-o pe Maia Sandu în primul rând dintre personalitățile politice din țară în care au cea mai mare încredere. Întrebarea a fost deschisă, transmite IPN.



Potrivit lui Valeriu Pașa, președintele WatchDog.MD, Maia Sandu este urmată de Igor Dodon (5,4%), Ilan Șor cu (4,1%) și Ion Chicu (2,2%). Mai bine de 43% au spus că nu au încredere în nimeni.



La o întrebare închisă despre nivelul de încredere în personalitățile politice, fiecare respondent a primit lista de politicieni și posibilitatea de a alege una dintre cinci variante: „foarte multă încredere”, „oarecare încredere”, „nu au auzit deloc de acest politician”, „nu are deloc încredere” sau „nu prea are încredere”. Pe primul loc se situează președinta Maia Sandu cu un rating de imagine cumulat de 47,4% (28,7% - „foarte multă încredere” și 18,7% - „oarecare încredere”). Șefa statului este urmată de primarul Ion Ceban, cu un rating de 35,6% (9,5% - „foarte multă încredere” și 26,1% - „oarecare încredere”), și ex-președintele Igor Dodon, cu rating de 32,9% (10,2% - „foarte multă încredere” și 22,7%  - „oarecare încredere”).



Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, în legislativ ar accede trei formațiuni. Pe primul loc ar fi PAS cu 31,7% voturi, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 15,4% voturi și Partidul politic Șor (declarat neconstituțional și dizolvat la 19 iunie 2023) – 9,7% voturi. 15,3% din respondenți spun că ar  merge la alegeri, dar nu au decis încă pentru cine să voteze, iar 11,7% spun că nu vor participa la alegeri.



Din numărul decișilor, 44,3% ar vota cu partidul Acțiune și Solidaritate, 21,5% – cu BECS și 13,6% – cu Partidul Politic Șor.



Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte, cu Maia Sandu ar vota 37,9%, cu Igor Dodon – 14,2%, iar cu Ion Ceban – 6,2%. Din cei deciși, pentru Maia Sandu și-ar da votul 46,5% , pentru Igor Dodon –  17,4%, iar pentru Ion Ceban – 7,6%.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 10-19 iunie, pe un eșantion de 1121 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult. Marja de eroare este de 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.