Maia Sandu pentru CNN: Ne dorim ca Moldova să fie parte a lumii libere

Președinta Maia Sandu susține că este foarte clar că Rusia va continua să fie o amenințare și o mare sursă de instabilitate pentru mulți ani de acum înainte. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este singura cale prin care democrația poate fi salvată. Într-un interviu pentru CNN, șefa statului a declarat că președintele Rusiei vrea ca țările din regiune să trăiască în sărăcie și fără democrație. „Vrea ca Moldova și celelalte țări din regiune să rămână într-o zonă gri pentru a putea folosi țările noastre în lupta sa cu Occidentul democratic. Noi ne dorim ca Moldova să facă parte din lumea liberă”, a menționat Maia Sandu, citată de IPN.

Șefa statului a menționat că Republica Moldova se simte astăzi într-adevăr mai în siguranță față de acum un an. „Ne simțim în mai siguranță datorită rezistenței soldaților ucraineni, poporului ucrainean și a curajului conducerii ucrainene. Dar știm că Rusia continuă să prezinte o amenințare. Astăzi ne confruntăm cu acțiuni subversive hibride din partea Rusiei. Ne simțim mai în siguranță datorită rezistenței ucrainene, dar încă mai avem multe de făcut pentru a ne putea apăra. Credem că Moldova va fi în siguranță și democrația din Moldova va fi păstrată, atunci când Moldova va deveni un stat membru UE”, a precizat șefa statului.

Întrebată despre decizia autorităților de la Chișinău de a reduce personalul Ambasadei Federației Ruse, Maia Sandu a declarat că Rusia ar trebuie să respecte independența Moldovei și interesele cetățenilor moldoveni.

„Când oameni din Rusia încearcă să dărâme un guvern ales democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există niciun respect pentru această țară. Cetățenii moldoveni sunt cei care decid cine trebuie să conducă țara. Avem alegeri libere și noi decidem cum e guvernată țara, care e direcția geopolitică spre care vrea țara să se îndrepte. Când Rusia se amestecă, ne șantajează, când Rusia nu respectă neutralitatea pe care o avem prevăzută în Constituție, pentru că Rusia își menține trupe pe teritoriul nostru împotriva voinței poporului din Moldova, vom răspunde cum se cuvine”, a menționat președinta.

Maia Sandu a mai spus că responsabilitatea sa în calitate de șef de stat, responsabilitatea Parlamentului, a Guvernului este să reprezinte interesele cetățenilor din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.