Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu va extinde negocierile pentru a desemna un candidat unic la funcţia de preşedinte cu partidele proruse. Potrivit ei, PAS nu-şi doreşte doar „să scape de un oligarh, dar să reseteze sistemul, astfel încât statul să nu mai poată fi capturat de către o persoană sau un grup de persoane”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje”, ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.
Maia Sandu a declarat că acum se poartă discuţii între partidele de pe segmentul de centru-dreapta pentru a desemna un candidat unic la preşedinţie. Totodată, aceasta a spus că se ia în calcul şi desemnarea unui candidat din rândurile societăţii civile. Potrivit liderei PAS, acum se discută asupra unui mecanism tehnic pentru a identifica un candidat comun dintre partidele de centru-dreapta, care va avea cele mai mari şanse.
De asemenea, preşedinta partidului, a menţionat că nu ar fi corect ca acel candidat ales de către formaţiunile centru-dreapta să fie anunţat înainte ca guvernarea să facă publice condiţiile de desfăşurare a scrutinului parlamentar din 30 octombrie, întrucât actuala guvernare ar încerca să reducă din şansele acestuia.
Lidera formaţiunii PAS afirmă că viitorul preşedinte al Republicii Moldova nu va putea schimba situaţia esenţial spre bine. Totuşi, în opinia Maiei Sandu, rolul viitorului şef al statului este unul important. „Pentru a schimba situaţia dramatic spre bine avem nevoie de alegeri parlamentare, iar preşedintele poate să pornească, pe de o parte, demolarea sistemului care a capturat statul, şi, pe de altă parte, să pornească construcţia unor instituţii ale statului”, a subliniat Maia Sandu.
Referindu-se la calităţile viitorului preşedinte al ţării, Maia Sandu a declarat că acesta trebuie să fie o persoană integră, întrucât lipsa credibilităţii din partea cetăţenilor este problema cea mai mare. De asemenea, în opinia preşedintei PAS, viitorul şef al statului trebuie să fie un bun profesionist şi să poată identifica metode prin care să promoveze reformele sănătoase. Maia Sandu consideră că viitorul preşedinte trebuie să fie o persoană populară sau căreia îi poate creşte popularitatea.
Dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje” sunt ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.