Maia Sandu: Nu există premise ca Republica Moldova să fie implicată în acțiuni militare

Președintele Maia Sandu vine cu un mesaj optimist pentru cetățeni. Șeful statului spune că, deocamdată, nu există premise pentru implicarea Republicii Moldova în acțiuni militare. Președintele spune că în regiunea transnistreană nu se înregistrează evoluții care ar trăda eventuale pregătiri militare. Deși în spațiul public au apărut informații potrivit cărora au existat atacuri asupra Ucrainei din regiunea transnistreană, președintele infirmă aceste zvonuri. Maia Sandu spune că acum autoritățile de la Chișinău sunt axate pe buna gestionare a fluxului de refugiați ucraineni, care vin în Republica Moldova, îngroziți de teroarea războiului, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că în ultimele două zile cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă de o mobilizare exemplară, acordând sprijin numărului tot mai mare de refugiați ucraineni. Potrivit datelor oficiale, de la izbucnirea războiului, până ieri, la ora 22:00, frontiera Republicii Moldova pe sensul de intrare a fost traversată de peste 20 de mii de oameni. Cel mai mare flux de persoane originare din Ucraina, pe sensul de intrare, a fost înregistrat în punctele de trecere a frontierei de stat Palanca și Tudora.

„Ne așteptăm la un număr mare de cetățeni și încercăm să ne pregătim pentru cifre mari. Autoritățile noastre verifică actele. Nu intră oameni fără acte. S-au făcut unele excepții, de exemplu, copiii nu au nevoie de pașaport așa cum aveau în trecut. Acum pot să intre cu certificatul de naștere. În ultimele ore vedem mai multe femei și copii, inclusiv pentru că în Ucraina se impune interdicția pentru bărbații de o anumită vârstă să părăsească țara. Spațiul aerian rămâne închis, vedem pentru cât timp, acest lucru depinde de acțiunile militare din regiune. Cetățenii trebuie să înțeleagă că spațiul aerian a fost închis pentru siguranța lor, ca să nu se întâmple vreo nenorocire”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Buna seara” de la postul public de televiziune.

În contextul tensiunilor din regiune, președintele Maia Sandu spune că există riscuri minime ca Republica Moldova să fie atrasă în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Șeful statului spune că, deși regiunea transnistreană reprezintă un focar de instabilitate, în prezent, nu există indicii care ar trăda pregătiri militare.

„La moment, noi credem că nu există premise, pentru ca Republica Moldova să fie implicată în acțiuni militare. Un argument în acest sens este faptul că în cazul Ucrainei au existat avertizări foarte clare din partea serviciilor SUA despre atacul care se pregătea împotriva Ucrainei. În cazul Republicii Moldova nu există astfel de informații. Zona principală asupra căreia ne concentrăm atenția sunt raioanele din stânga Nistrului, SIS și MAI sunt cu ochii pe evoluțiile de acolo, nu se observă lucruri diferite față de ceea ce s-a făcut până acum. În ultimele zile se atestă schimbări, dar aceste schimbări nu sunt în măsura în care să indice anumite operațiuni. Nu există informații care ar conduce la concluzia că acolo se pregătește ceva”, a mai spus președintele Maia Sandu.

Președintele Maia Sandu a insistat că Republica Moldova este un stat neutru, iar statutul de neutralitatea este prevăzut în Constituție. Șeful statului și-a exprimat speranța că marii actori ai lumii vor ține cont de acest lucru și nu vor atrage Republica Moldova într-un conflict militar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.