Președinta Maia Sandu reiterează că nu există informații care ar confirma eventuale intenții ale Rusiei de a implica Republica Moldova în război. Șefa statului spune că, venit la Chișinău, și secretarul de stat american, Antony Blinken, a confirmat acest lucru. Totuși, Maia Sandu spune că riscurile la adresa Republicii Moldova sunt de ordin economic, iar partenerii externi care ne vizitează țara își manifestă disponibilitatea de a ne susține financiar, notează IPN.
Președinta Maia Sandu spune că retorica Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina, rămâne consecventă. Autoritățile de la Chișinău insistă pe încetarea imediată a focului și califică acțiunile Rusiei drept agresiune militară.
„Nimeni nu poate afirma cu certitudine ce se poate întâmpla mâine sau poimâine. Noi, în continuare, pledăm pentru pace și sperăm că această pace va fi reinstaurată în Ucraina. În continuare, condamnăm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ne facem datoria de buni vecini și îi ajutăm pe cei care încearcă să-și salveze viața, fugând din calea războiului. Am avut o discuție cu președintele Zelensky acum câteva zile, am discutat despre criza refugiaților și i-am spus despre ceea ce facem noi pentru oamenii care vin din Ucraina”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
Președinta face apel la calm în rândul populației și spune că nu există indicii care ar trăda eventuale tentative din partea Rusiei de a implica Republica Moldova în război. Maia Sandu spune că multitudinea de vizite ale oficialilor străini la Chișinău este un semnal că întreaga comunitate internațională susține Republica Moldova, cea mai afectată țara din punct de vedere economic, după Ucraina și Rusia.
„Nu există informații care ar confirma că există vreo intenție a Federației Ruse să desfășoare acțiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova. Secretarul de stat Blinken mi-a confirmat că nu au nicio informație care ar atesta un risc de ordin militar pentru Republica Moldova. Dar avem problema economică. Dincolo de cele două țări implicate în război, Republica Moldova este următoarea cea mai afectată economic. Noi și până la acest război aveam multe crize cu care încercam să luptăm, demnitarii străini vin să vadă cu ce ne pot ajuta, pe domeniul energetic, economic. E un semnal de sprijin și este o posibilitate și pentru noi ca acești oameni să ne cunoască”, a mai spus Maia Sandu.
Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie, calificând invazia militară drept o operațiune specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, de la începutul războiului aproape 4 milioane de cetățeni ucraineni și-au părăsit țara. În prezent, Republica Moldova găzduiește aproximativ 100 de mii de refugiați din Ucraina.