Niciun pensionar să nu aibă mai puțin de 2000 de lei. Acesta va fi obiectivul Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova. Despre aceasta a anunţat lidera PAS, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.
„E vremea să punem în aplicare o politică realistă și dreaptă de creștere a pensiilor. Și trebuie să începem de la majorarea pensiei minime pentru ca această să depășească pragul sărăciei. E vremea să ne stabilim drept obiectiv național creșterea pensiei minime la 2000 de lei. În calitate de președinte, voi îndemna Parlamentul, indiferent de ideologiile partidelor din parlament, să-și asume acest obiectiv printr-o hotărâre comună a tuturor deputaților”, a spus Maia Sandu.
Lidera PAS a specificat că cele trei miliarde de lei necesare pentru a majora pensia minimă la 2000 de lei vor fi luați din lichidarea schemelor de corupție în întreprinderile de stat și oprirea contrabandei. Maia Sandu a precizat că majorarea pensiilor anual, în mod regulat, va fi posibilă și în urma eliberării economiei din strânsoarea controalelor abuzive, a monopolurilor. Atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă acasă vor contribui la creșterea fondului de pensii în Republica Moldova. „Majorarea pensiilor este o datorie morală și trebuie să fie făcută indiferent de culoarea politică a unui candidat”, a adăugat Maia Sandu
Potrivit ei, în toți acești ani, PAS a cerut corectarea sistemului de pensii în vederea creșterii acestora la un nivel care să le permită oamenilor să trăiască demn. PAS a cerut insistent valorizarea pensiilor, care a început cu mare întârziere, abia în 2018. „Când am devenit prim-ministru, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost urgentarea procesului de recalculare a pensiilor pentru cei care lucrează după pensie, așa încât câteva zeci de mii de oameni au beneficiat de recalcularea pensiilor, pensia acestora crescând în medie cu 2500 lei.”, a precizat lidera PAS.
În Republica Moldova, 387 de mii de oameni au o pensie mai mică de 2000 de lei, dintre care 180 de mii au o pensie mai mică de 1200 de lei. Aproape 72% din pensionari trăiesc sub pragul sărăciei absolute, precizează PAS.