Acum mai mult ca altă dată, putem mișca Moldova înainte doar prin parteneriat, a declarat președinta Maia Sandu la Forumul Primarilor, organizat astăzi la Palatul Republicii. Șefa statului a declarat că Republica Moldova se află într-un moment istoric în evoluția sa ca stat. În această perioadă își definește rolul său în lume și prin ceea ce face fiecare, fiecare decide ce fel de țară se construiește pentru generațiile de azi și viitoare.
„La acest eveniment au fost invitați toți cei 895 de primari aleși. Peste un milion 200 de mii de oameni au decis cine să fie responsabili de viitorul localităților în care ei trăiesc. Mă bucur că au fost alese 215 femei în funcțiile de primare și le felicit pentru curajul de a-și asuma rolul de lidere în comunitățile lor. Oamenii v-au oferit încrederea și susținerea. Oamenii au ieșit la vot cu speranța că voi, alături de consilierii locali, veți munci pentru a construi sate și orașe în care să ne placă și trăim și cu care să ne mândrim”, a spus Maia Sandu.
Potrivit președintei, la forum sunt nu doar primari, ci comunități întregi pe care ei le reprezintă. Le reprezintă nevoile, speranțele și mândria localnicilor. Și acest fapt pune pe umerii tutor o responsabilitate imensă. „Întâlnirea noastră de astăzi are în vedere tocmai acest obiectiv – cum construim un parteneriat între toate nivelurile administrației pentru a îndeplini această responsabilitate colectivă”, a menționat președinta.
Șefa statului a punctat inițiativele legislative care vin în sprijinul administrațiilor publice locale, iar ca urmare a întregii comunități. De asemenea, s-a referit și la programul „Satul european”, prin intermediul căruia au fost finanțate aproape 500 de proiecte în întreaga țară, cu o valoare totală a investițiilor de 1,8 miliarde de lei. În plus, Guvernul a lansat programul „Satul european expres”, datorită căruia circa 400 de primării au putut implementa proiecte de dezvoltare locală în valoare totală de aproximativ 172 de milioane de lei. În context, președinta i-a solicitat Guvernului să lanseze cât mai curând apelul pentru programul „Satului european 2”.
„Îmbunătățirea condițiilor de viață este un lucru firesc, care trebuie să fie realizat în fiecare localitate. Iar când vorbim de Uniunea Europeană, anume despre aceasta vorbim. Nu despre semnarea unor acte de aderare, ci despre banii care vin pentru drumuri, canalizare, apă, școli, grădinițe și alte nevoi ale comunității. Este important să înțelegem că fără ajutorul financiar european aceste realizări nu ar fi fost posibile. Și toate proiectele mari – grădinițe modernizate, rețele de iluminat și apă potabilă, terenuri de joacă, case de cultură renovate, chiar și compensațiile din facturi – nu ar fi fost posibile fără ajutorul partenerilor de dezvoltare și în special al Uniunii Europene”, afirmă Maia Sandu.
„Obiectivul nostru comun, al meu ca președintă și al vostru în calitate de conducători locali, este să creăm comunități puternice și unite, să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană cu o viață trăită în bunăstare și în bună înțelegere”, a mai spus președinta țării.
Forumul Primarilor cu genericul „Viitorul administrației publice locale” este organizat de Guvern, în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, sub egida președintei Maia Sandu.