Ministrul educaţiei în exerciţiu, Maia Sandu, susţine că sistemul judecătoresc din Republica Moldova împiedică buna desfăşurare a reformei educaţiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, după ce marţi, 23 decembrie, a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Superior al Magistraturii, în care în termeni duri îşi exprimă indignarea faţă de deciziile luate de către unii magistraţi în litigiile pe care le-a avut Ministerul Educaţiei, transmite IPN.
Maia Sandu a precizat că impedimentele pe care le pune justiţia în calea reformelor iniţiate acum doi ani au depăşit orice limite. „Este un strigăt de disperare. Noi urmărim scopul de a motiva personalul didactic, ca mai apoi să-l putem responsabiliza. Cred că pe parcursul a mai bine de 20 de ani justiţia moldovenească s-a autoconservat într-un sistem închis. Dacă în unele domenii s-au făcut schimbări, atunci în justiţie lucrurile rămân neschimbate. Este regretabil ce se întâmplă. Reforma în justiţie trebuie făcută urgent”, a declarat Sandu.
Ministrul educaţiei a mai spus că litigiile pierdute de către Ministerul Educaţiei sunt cele mai diverse, de la concedieri până la acapararea ilegală a terenurilor instituţiilor de învăţământ.
În acelaşi context, Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”, susţine că aceste lucruri se întâmplă, deoarece nu s-a recurs la reformarea puterii judecătoreşti. „Noi nu avem nevoie de oameni care să judece dosare, dar de oameni care să judece destine. Cred că reforma în justiţie nu a fost începută de acolo de unde trebuie. Nu trebuie de reformat sistemul judecătoresc, dar puterea judecătorească. Şi trebuie de început acest lucru de la Consiliul Superior al Magistraturii. Restul ce se face – reparaţiile instanţelor sau înregistrarea audio a şedinţelor de judecată sunt chestiuni tehnice”, a precizat juristul.
Ion Dron a comparat reforma în justiţie cu un bolnav care nu este tratat corespunzător. „Să ne închipuim un bolnav aflat în comă şi care are nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală. Însă în loc să fie operat, el este tratat prin metode băbeşti, cu fierturi din ierburi”, şi-a exprimat opinia fostul judecător.
Invitatul permanent al emisiunii, analistul politic Igor Boţan, a susţinut-o pe Maia Sandu. „Cu doi ani urmă dna Sandu a lăsat un lucru bine plătit şi de perspectivă în Statele Unite şi a acceptat să revină în Republica Moldova, unde a iniţiat o reformă de amploare în domeniul educaţiei, ca mai apoi o justiţie coruptă să-i pună piedici. E ca şi cum te-ai lovi de un zid”, a conchis analistul.