Maia Sandu: Independența a însemnat, în primul rând, recuperarea valorilor naționale. Interviu IPN

Interviu IPN cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, la cea de-a 27-a aniversare a Independenței
---


– Care credeți că este cea mai importantă realizare din cei 27 de ani de Independență și de ce? Ce nu am reușit să obținem, ca stat, în acești ani?

– Cele mai importante realizări sunt, probabil, libertățile pe care le-am câștigat după obținerea independenței. Oamenii au luptat pentru a obține aceste libertăți și au reușit! Cu certitudine, aceasta este o realizare la fel de importantă – faptul că prin unitate și curaj, comunitatea noastră și-a cerut drepturile și împreună a reușit să le câștige. Din păcate, libertățile câștigate cu greu acum 27 de ani și care păreau aproape imposibil de realizat până la Independență sunt atacate în mod constant de cei care ar trebui să fie garantul lor – reprezentanții guvernării, iar noi, din nou, trebuie să luptăm pentru a nu pierde drepturi cetățenești fundamentale. Depinde de noi, de fiecare membru al societății, cum ne dorim să arate țara noastră și să ne aducem aminte, în baza experienței anilor de până la Independență, că libertățile se câștigă foarte greu, uneori cu prețul vieții, însă se pierd foarte ușor.

Temelia statului democratic o formează instituțiile, care trebuie să reprezinte și să apere cetățenii. Cu regret, noi nu am reușit să construim instituții puternice, care să servească interesului comun. Acestea au fost și rămân în continuare slabe, vulnerabile în fața politicienilor sau a oamenilor bogați, care le folosesc în interesul lor.

– Ce a însemnat Independența pentru cetățeanul Maia Sandu și pentru familia dumneavoastră?

– Independența a însemnat pentru noi, în primul rând, recuperarea valorilor naționale, românești, și, la fel de important, cunoașterea democrației.

– Cum credeți, prin ce se va deosebi cea de a 28-a, eventual, a 29-a și 30-a aniversare a Independenței de actuala?

– Nu mă apuc să fac profeții. Într-o mare măsură, modul în care ne vom simți peste un an, doi sau trei depinde de ce vom face noi toți între timp. Avem opțiunea de a lupta pentru un stat al tuturor, bazat pe lege, sau de a permite lucrurilor să degradeze în continuare. Alegerea ne aparține.

– De ce un cetățean al Republicii Moldova ar trebui să fie mândru că este cetățean al acestui stat?

– Chiar dacă statul nostru astăzi nu ne oferă suficiente motive pentru a ne simți mândri de el, în comunitatea din care facem parte se regăsesc mulți oameni de valoare, datorită cărora ne simțim mândri că facem parte din această comunitate. Oamenii din jurul nostru, fie că obțin premii internaționale importante, fie că învață generații întregi de copii să devină adulți responsabili, zi de zi, cu dăruire, în ciuda unor salarii proaste, fie că sunt meșteri, muzicieni, medici, profesori, antreprenori, acești oameni ne fac mândri în fiecare zi. Acești oameni sunt Republica Moldova.

Elena Nistor, IPN

Notă:
Agenția de Presă IPN a realizat interviuri „în oglindă” (cu întrebări similare) cu exponenții guvernării și cu liderii opoziției.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.