Maia Sandu în debutul ședinței CSS: Avem faima de cea mai coruptă țară în regiune

Nu este o noutate că corupția, și mai ales corupția mare, este un pericol la adresa statului și a bunăstării cetățenilor. În ultimii 30 de ani, cetățenii Republicii Moldova au fost furați în mod sistematic de un grup de criminali conectați cu politicul și justiția. Poftele nelimitate ale acestor hoți au sărăcit sute de mii de oameni și au trimis peste hotare peste un milion. Sunt declarații făcute de președinta Maia Sandu, în debutul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitatea în componență nouă.

Potrivit Maiei Sandu, nicăieri în lume nu s-a furat printr-o singură schemă de corupție 12% din PIB. Nicăieri în lume nu s-au făcut spălări de bani în valori mai mari de câteva ori decât PIB-ul țării. Între timp, instituțiile menite să combată corupția nu fac nimic. Președintele a mai spus că instituțiile statului nu reușesc sau nu pot să se ocupe de cazurile grave de corupție, iar unele dosare sunt mușamalizate cu viteză mare și se creează impresia că unii conducătorii de instituții închid ochii la cazurile de corupție.

Șefa statului și-a exprimat regretul că unii dintre cei prezenți la ședința CSS nu văd legăturile directe dintre combaterea corupției și dezvoltarea statului. „ Pentru că în țara asta nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru  corupția mare, tocmai de aceea și nu putem opri corupția mare”, a declarat Maia Sandu.  Președintele i-a sfătuit pe conducătorii instituțiilor de care depinde combaterea corupției și reforma justiției și care sunt prinși în mrejele grupărilor corupte să depună mandatul. Maia Sandu a remarcat că în raport cu unii reprezentanți ai CSS, delegați prin lege, are anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii corecte cu privire la probleme ce țin de securitatea statului și își rezervă dreptul să nu-i invite la anumite discuții atunci când va exista riscul unui conflict de interese.

Ea a adăugat că pe platforma CSS se vor discuta riscurile interne și externe asupra securității statului, aici se vor lua decizii privind acțiunile instituțiilor statului ca riscurile să fie diminuate și opri schemele de corupție care subminează securitatea statului.

Potrivit Maiei Sandu, azi Președinția e cea mai credibila instituție în stat și are tot dreptul sa întrebe de ce lucrurile nu se mișcă și instituțiile statului nu funcționează conform legii. Totodată, ea spune că va folosi toată credibilitatea sa pentru a atrage instituțiile de drept europene și ale altor state pentru a investiga hoțiile de proporții.

La următoarele ședințe ale CSS, Maia Sandu a propus să fie discutate teme precum: furtul miliardului, concesionarea aeroportului Chișinău, dosarul companiilor de asigurări, delapidarea patrimoniului din Ucraina, finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale, dosarul Laundromatului rusesc, contrabanda cu produse de tutungerie, traficul de anabolizante, defrișările ilegale și despre capacitatea de răspuns la pandemia COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.