Lidera PAS Maia Sandu susține că, în momentul în care și-a asumat responsabilitatea pentru modificarea Legii procuraturii, nu și-a închipuit „că Igor Dodon este atât de iresponsabil să arunce țara în haos, înainte de aprobarea bugetului pentru 2020 și înainte ca țara să obțină următoarele tranșe de finanțate externă a bugetului”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Maia Sandu a declarat că „dezoligarhizarea” nu poate continua fără reformarea procuraturii, pentru care însă nu a existat susținere politică.
„Ne-am axat pe numirea unui procuror general independent pentru că era clar că nu vom putea merge mai departe cu restul reformelor legate de Curtea Supremă de Justiție sau curățarea sistemului judecătoresc”, a explicat Maia Sandu.
Potrivit ei, „un procuror general onest poate începe schimbarea sistemului și poate insista să se lucreze mult pe dosarele de mare corupție”. „Am fost conștientă de faptul că lui Igor Dodon îi este frică de un procuror independent și eram conștientă că ei vor să oprească reforma justiției la această etapă sau puțin mai târziu”, a notat Maia Sandu.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate a menționat că în acest moment nu se pune problema unei alianțe cu Partidul Democrat, care s-a compromis marți, votând moțiunea de cenzură a socialiștilor. Fără o majoritate parlamentară sau Guvern, Maia Sandu crede că prioritatea Blocului ACUM este „de a scăpa țara de următorul pericol „și următorul pericol este Igor Dodon”. „Igor Dodon împreună cu PDM-ul încearcă să captureze instituțiile statului. Să ne fure nouă ce am reușit atât de greu”, a mai declarat Maia Sandu.
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. După consultările șefului statului cu fracțiunile parlamentare, Igor Dodon a declarat că nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare între PSRM și Blocul ACUM, întrucât pozițiile sunt diametral opuse. Iar Partidul Socialiștilor a anunțat că va susține inițiativa președintelui de a fi creat un guvern minoritar, format din profesioniști, din oameni apolitici și tehnocrați, care să asigure buna dezvoltare și progresul Republicii Moldova.