Maia Sandu: Guvernul trebuie să relanseze programe pentru reîntoarcerea diasporei acasă

Guvernul de la Chișinău trebuie să relanseze programe pentru reîntoarcerea diasporei acasă, programe prin care cetățenii moldoveni reveniți de peste hotare să-și poată dezvolta afaceri în Republica Moldova și să-și poată câștiga existența aici, la baștină. O declarație în acest sens a făcut vineri la Chișinău Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în cadrul Congresului Diasporei, ediția a IX-a. Evenimentul are loc în format online, în perioada 20-22 august, transmite IPN.

„Ne dorim să construim un parteneriat cu cetățenii din diasporă. Peste hotare avem cetățeni de diferite vârste și cu așteptări diferite. Pentru acești oameni trebuie să cream oportunități, ca ei să revină acasă”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a menționat că o parte din economia Republicii Moldova se tine pe remitențele transmise de diasporă. „Vom trata cu atenție și respect fiecare nevoie, venită din partea cetățenilor. Unele probleme vor fi soluționate repede, iar unele au nevoie de timp pentru rezolvare. Cu implicarea fiecăruia dintre noi, lucrurile se vor îmbunătăți”, a relevat președintele Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavrilița a subliniat că cetățenii moldoveni stabiliți în străinătate au nevoie de sprijinul statului, de aceea Guvernul are ca prioritate deschiderea și construirea unui dialog cât mai productiv cu diaspora.

„Am o mare apreciere pentru oameni ca Marcel Spatari sau Nicu Popescu, care au lăsat locurile de muncă peste hotare pentru a accepta să conducă niște ministere complicate, într-o perioadă dificilă a țării. Veți vedea în perioada următoare profesioniști din diasporă, numiți în funcții de conducere și la alte autorități publice centrale. Mă bucur că revin cetățenii și la nivel local - din 12 reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, două persoane au revenit din Marea Britanie și Germania în raioanele lor de baștină. Aceste persoane au răspuns apelului nostru și au fost selectate inclusiv pe platformele anunțate de noi, cum ar fi Diaspora Conect ”, a declarat prim-ministrul.

Natalia Gavrilița a spus că în timpul apropiat vor fi create oportunități de implicare și pentru moldovenii ce nu pot reveni fizic acasă. „Vom lucra cu Agenția Proprietății Publice asupra creării unui program de participare a conaționalilor noștri de peste hotare, în cadrul consiliilor de administrație a întreprinderilor de stat, astfel aducând noi valori de guvernare corporativă în aceste instituții”, a specificat premierul.

Prezent la congres, vicepremierul Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, a precizat că ministerul pe care îl conduce lucrează pentru ca serviciile consulare să fie mai rapide și mai ieftine pentru cetățenii din diasporă, iar la reuniuni cu responsabili din țările UE insistă pe încheierea unor acorduri de securitate socială cu mai multe state ale Uniunii Europene și pe recunoașterea permiselor de conducere moldovenești.

La discuțiile online din cadrul Congresului Diasporei au fost conectați 120 de cetățeni moldoveni, din 18 țări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.