Președintele Maia Sandu susține că a avut loc un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale. În cadrul Consiliului Suprem de Securitate, șefa statului le-a solicitat conducătorilor organelor de forță să nu se lase antrenați în acțiuni anticonstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale. De asemenea, șefa statului i-a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile sub aspectul infracțiunii de „uzurpare a puterii în stat”, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, susținut vineri seara, 23 aprilie, Maia Sandu a declarat că acțiunile anticonstituționale din Parlament sunt foarte grave. Or, legislativul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii Curții Constituționale. La fel, în opinia sa, este neconstituțională și tentativa de a numi alt judecător.
Președintele i-a cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească tentativele subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației din țară. „Cerem Parlamentului să se oprească aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă. Facem apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului”, a spus șefa statului.
Maia Sandu a făcut apel către Partidul Socialiștilor, precizând că „strategia de a arunca țara în haos după prezidențiale trebuie oprită”. În opinia sa, decizia de revocare a unui judecător CC e ilegală și nulă, iar tentativă de numire a altui judecător atentează la ordinea constituțională din țară. „Socialiștii și deputații lui Șor au trecut de la farsa politică și iresponsabilitate la acțiuni anticonstituționale. Aceste acțiuni, fiecare în parte, nominal trebuie investigate. Nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeze haos. Or, suveranitatea aparține poporului și cetățenii sunt unicii care pot soluționa criza politică prin alegeri democratice”, a mai spus Maia Sandu.
Cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor, a fost anulat decretul de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Totodată, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu. În sala Parlamentului nu erau prezenți deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Aceștia au plecat anterior în semn de protest în contextul examinării declarației PSRM și Pentru Moldova privind „uzurparea puterii de către Curtea Constituțională”.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare de neconstituționalitate care privește hotărârile prin care a fost adoptată Declarația de constatare a caracterului captiv al Curții și revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător constituțional. Potrivit lui, acestea sunt „vădit ilegale și neconstituționale”. În fața Curții Constituționale a fost organizată o acțiune de protest împotriva votului din Parlament.