Președinta PAS Maia Sandu, învingătoarea turului I al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, susține că a rămas impresionată de mobilizarea diasporei în contextul în care în spațiul public se discuta despre faptul că moldovenii plecați peste hotare și-au pierdut speranța că mai pot aduce o schimbare, notează IPN:
„Chiar este uimitor acest efort pe care-l fac unii, sacrificiul pe care-l fac. Aceasta demonstrează dragostea lor față de țară, aceasta este dragoste adevărată. Aceasta este grija lor față de cei dragi care au rămas acasă și visul lor pentru ca în Republica Moldova lucrurile să se schimbe spre bine. Noi tare sperăm că cel puțin unii dintre ei să poată să revină acasă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Referitor la soluționarea impedimentelor cu care s-a confruntat diaspora în turul I al alegerilor, Maia Sandu afirmă că a purtat o discuție cu cei care au participat la procesul de vot din afara țării. În același timp, a adresat o solicitare către CEC prin care a cerut remedierea unor probleme.
„Am analizat împreună cu ei, cu reprezentanți din diasporă, care au fost cele mai mari probleme. Au fost secții de vot în care lucrurile s-au întâmplat bine și au fost secții de vot în care lucrurile nu s-au întâmplat bine. Am formulat o scrisoare către Comisia Electorală Centrală în care cerem mai multe lucruri. Cerem, în primul rând, să fie majorat numărul funcționarilor în aceste secții de vot așa încât să nu existe cozi atât de mari și oamenii să nu stea la cozi multe ore. Am solicitat să fie mai multe calculatoare, pentru că înțeleg că și asta a fost o problemă. Am luat toate problemele tehnice și le-am formulat”, a precizat președinta PAS.
Maia Sandu a menționat că va merge astăzi la sediul CEC pentru a discuta despre lucrurile care pot fi corectate. „Trebuie neapărat corectate pentru că sunt cetățenii Republicii Moldova, pentru că fac un efort extraordinar ca să meargă să-și exercite votul, iar autoritățile Republicii Moldova trebuie să facă tot ce le stă în putere așa încât să îmbunătățească condițiile de vot”, a adăugat Maia Sandu.
Duminică, 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a anunțat despre aglomerații la secțiile de votare organizate în mai multe țări.
Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, au fost constituite 2 143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării.