Republica Moldova este în siguranță atât timp cât Ucraina rezistă în fața invaziei ruse. O spune președinta Maia Sandu, revenită recent de la Tirana, acolo unde a avut loc summit-ul Ucraina-Europa de Sud-Est și unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Zelensky. Șefa statului spune că Ucraina este scutul Republicii Moldova, iar întreaga comunitate internațională trebuie să ofere ajutor Kievului pentru a învinge în acest război. În același context, președinta Maia Sandu califică Congresul așa-zișilor aleși de toate nivelurile de la Tiraspol drept o sperietoare promovată intens de propaganda rusă, notează IPN.
Președintele Maia Sandu dă asigurări că Republica Moldova este în siguranță, întrucât Ucraina este cea care asigură pacea și securitatea țării noastre. Șefa statului spune că Congresul liderilor separatiști, care a avut loc miercuri la Tiraspol, a fost organizat pentru a solicita bani Moscovei și organizațiilor internaționale, iar propaganda rusă a amplificat acest eveniment pentru a panica societatea.
„Le spun cetățenilor că sunt în siguranță. Suntem cu toții în siguranță, pentru că Ucraina este scutul nostru. Chiar dacă acum Ucraina nu are parte de toate ajutoarele de care ar avea nevoie, aceste ajutoare vor veni. Regimul de la Tiraspol a cerut niște bani. Am văzut că s-a adresat Moscovei și altor entități, organizații internaționale, dar propaganda rusă și-a obținut efectul și a răspândit această sperietoare. Asta va încerca să facă Kremlinul și de acum încolo, mai ales că avem un an electoral, să-i sperie pe moldoveni. Kremlinul ne vrea speriați, fără caracter, conduși de oameni corupți, cu care să se înțeleagă, pentru a-și promova interesele. Noi nu le putem permite să facă acest lucru, noi trebuie să ținem la pacea noastră, iar pacea noastră depinde de unitatea noastră și de capacitatea noastră de a nu ne lăsa mințiți, speriați”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
Președintele Maia Sandu spune că formatul de negocieri 5+2 este nefuncțional, iar miza Chișinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în câmpul legislativ al Republicii Moldova. Șefa statului spune că regiunea din stânga Nistrului va trebui să se conformeze legislației naționale pentru a putea beneficia de toate avantajele apropierii de Uniunii Europeană.
„Formatul 5+2 nu poate să funcționeze în situația în care doi membri ai acestui format sunt în război. Rusia a atacat Ucraina și Ucraina nu vrea să participe la acest format. Noi facem ce este bine pentru cetățenii noștri. Reîntregim țara și întreprindem pași mici în diferite domenii care ar conduce la această reîntregire, ca să beneficiem cu toții de procesul de integrare europeană, care înseamnă beneficii și până să ajungem stat membru și mult mai multe beneficii după ce vom deveni stat membru. Regiunea transnistreană beneficiază de prevederile Acordului de Asociere, pentru ca aceste beneficii să fie păstrate și crescute, stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene”, a mai spus președinta Maia Sandu.
Potrivit unei rezoluții adoptate miercuri în timpul Congresului așa-zișilor aleși de toate nivelurile din regiunea transnistreană, Tiraspolul a venit cu „solicitarea către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului”. Ieri, în timpul discursului său către națiune, președintele rus, Vladimir Putin, nu a făcut nicio referire la regiunea transnistreană.