Maia Sandu: Corupții din sistem – cel mai mare impediment în calea reformei justiției

Președinta Maia Sandu spune că reforma justiției este în continuare elementul cheie al transformărilor prin care trebuie să trecem. De succesul acestei reforme depinde cât de repede Republica Moldova va deveni stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. De asemenea, depinde cât de repede va putea fi construită o economie puternică și incluzivă. Șefa statului mai spune că miza acestei reforme este continuare extrem de mare. Declarațiile au fost făcute în deschiderea Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției 2022, transmite IPN.

„De asta vom insista în continuare pe această reformă, indiferent cât de mari vor fi problemele de ordin tehnic, rezistența la schimbare sau sabotajul din sistem. Reforma a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet. Se mișcă greu în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și de a construi puternice instituții de combatere a corupției”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a menționat că astăzi judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit și nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință cerându-le să ia decizii ilegale. „Sunt liberi să aplice legea, să facă justiție. Din păcate, în continuare o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate să facă ce vor ei – să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite ca urmare a emiterii deciziilor ilegale sau a tergiversării acestor decizii. O parte a oamenilor din sistem nu vor să înțeleagă că independența merge mână în mână cu responsabilitatea. Iar oamenii corupți din sistem reprezintă în continuare cel mai mare impediment în calea reformei”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului afirmă că nu mai poate fi pierdut timp așteptând ca toți justițiarii să capete conștiință. În opinia sa, sistemul trebuie de curățat de urgență și Comisia de evaluare externă extraordinară, constituită din experți naționali și internaționali, va ajuta la acest lucru. În primă etapă această curățare se va face în raport cu viitorii candidați în componența Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, iar apoi în Curtea Supremă de Justiție. Cel târziu până la sfârșitul anului trebuie să fie creat un nou CSM și un nou CSP.

„Eu sunt foarte îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare importante, inclusiv dosare care vizează resurse financiare și proprietăți publice semnificative. Astăzi acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite nu este sancționată de nimeni. Organele interne ale sistemului judecătoresc sunt în incapacitate de a da sancțiuni, iar procuratura, în pofida mai multor suspiciuni care se vehiculează în adresa unor judecători, nu a reușit să sancționeze nici unul pentru a transmite un mesaj puternic în sistem – corupția este pedepsită”, a notat Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.