Președintele Maia Sandu spune că, pe perioada stării de urgență, Consiliul Audiovizualului trebuie să dispună de prerogative, astfel încât să limiteze accesul cetățenilor la sursele media propagandistice. Șefa statului spune că războiul informațional este unul extrem de periculos, care ține societatea pe baricade. Mesajul președintelui are loc în contextul în care ieri, Consiliului Audiovizualului a anunțat că nu are pârghii pentru a sista activitatea televiziunilor de propagandă din Republica Moldova, notează IPN.
Președintele Maia Sandu spune că războiul propagandei și dezinformării este unul prezent în Republica Moldova, iar Consiliul Audiovizualului trebuie să ia atitudine și să asigure securitatea spațiului informațional.
„Pe de o parte, trebuie să respectăm dreptul oamenilor de a alege sursele de informare, pe de altă parte, trebuie să avem grijă de corectitudinea acestor surse de informare. În contextul stării de urgență, Comisia Situații Excepționale va oferi prerogative suplimentare Consiliului Audiovizualului, așa încât anumite acțiuni să fie întreprinse repede. Astăzi, cadrul legal obișnuit presupune un termen mai mare de avertizare, sancționare a celor care transmit mesaje de ură, incitare la război. Acum, datorită acestor prerogative, sperăm CA să intervină rapid și să oprească aceste surse”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
Maia Sandu mai spune că Republica Moldova este tranșantă în mesajul său pe plan extern, calificând drept un război în adevăratul sens al cuvântului acțiunile din Ucraina și spune că nu poate fi vorba despre o „operațiune de demilitarizare” așa cum invocă Kremlinul.
„Noi spunem lucrurilor pe nume, este o agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Și am condamnat în temenii cei mai fermi această agresiune. Dincolo de războiul din Ucraina, noi avem un război informațional. Din cauza propagandei, a știrilor false, a discursului de ură, societatea stă pe baricade și asta este extrem de periculos. Apelul meu este să fim vigilenți unde ne informăm și ce informații împărtășim mai departe . Iar instituțiile media să fie foarte responsabile și să nu transmită știri false”, a spus Maia Sandu.
De la izbucnirea războiului din Ucraina, mai multe ong-uri de media au cerut Consiliului Audiovizualului de la Chișinău suspendarea activității posturilor tv retransmise din Federația Rusă. Solicitarea a venit în contextul în care țările baltice au sistat activitatea posturilor TV rusești ca urmare a agresiunii militare asupra Ucrainei