Maia Sandu: Astăzi relațiile cu România sunt la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani

„România a fost mereu alături de Republica Moldova, iar relațiile dintre cele două țări sunt astăzi la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani. Însă mai sunt multe de făcut. Experiența și expertiza României au fost și vor fi în continuare de mare ajutor”. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută în debutul ședinței comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, care are loc sâmbătă la Chișinău, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că ședința comună de astăzi se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfârșitul anului 2020. Întrunirea celor două parlamente are loc după mai multe întrevederi cu președintele român Klaus Iohannis, dar și ședința comună a Guvernelor celor două țări din 11 februarie.

„Sunt încrezătoare că și evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunităților locale. Cooperarea dintre legislative ne va fi extrem de importantă și în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislația Uniunii Europene, pe care România se oferă generos să o împărtășească cu noi”, a menționat Maia Sandu.

Președinta și-a exprimat convingerea că parteneriatul strâns cu România va ajuta Republica Moldova să depășească și greutățile, și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina. „Trăim vremuri complicate în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc sunt esențiale și în spiritul lor s-a coagulat Uniunea Europeană. Doar așa putem depăși tragedia și distrugerile războiului. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, avem nevoie de susținerea dumneavoastră pentru a păstra pacea în Republica Moldova și a oferi siguranță cetățenilor noștri, pentru a face față provocărilor fără precedent”, a mai spus președinta.



Șefa statului a declarat că aderarea la UE nu este doar un vis frumos, ci este șansa Republicii Moldova de a rămâne o țară democratică, de a rezista într-un context geopolitic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate și dezvoltare. „Decizia de ieri a Comisiei Europene, care recomandă Consiliului să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, este o noutate foarte bună pentru noi. Dar știm că decizia cea importantă urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Și la această etapă importantă pentru noi contăm pe sprijinul dumneavoastră. Vă rugăm să mergeți în instituțiile europene, să contactați colegii dumneavoastră din statele membre ale UE și să le spuneți că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene și merită să aibă șansă să devină parte a marii familii europene”, a precizat Maia Sandu.

În cadrul primei ședințe comune a Parlamentelor celor două țări urmează a fi semnată o declarație. Până la ședință, reprezentanții delegațiilor Senatului și Camerei Deputaților Parlamentului României, conduse de președinții Florin-Vasile Cîțu și Ion-Marcel Ciolacu, au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.