Maia Sandu: Asistența macro-financiară de la UE trebuie obținută în regim de urgență

Termenul pentru accesarea asistenței macro-financiare a Uniunii Europene expiră în luna iulie. Aceasta înseamnă că cele două tranșe trebuie obținute în regim de urgență, spune lidera Partidului Acțiune și Solidaritate. Luni, 11 mai, într-o conferință de presă, Maia Sandu, a menționat că în următoarele zile este important să se lucreze în Parlament pentru ca în următoarele două săptămâni să fie îndeplinite condițiile tranșei a doua și ulterior să se lucreze foarte repede și pentru îndeplinirea condițiilor pentru tranșa a treia a asistenței macro-financiare, transmite IPN.

„Amintesc că vorbim despre 70 de milioane de euro”, a menționat președinta PAS. Sunt bani care, potrivit Maiei Sandu, dacă ar fi accesați, ar putea fi folosiți pentru susținerea agenților economici și a cetățenilor în contextul crizei economice care se profilează din cauza COVID-19.

Maia Sandu a precizat că se cere adoptarea în lectura a doua a sancțiunilor în Legea pentru combaterea spălării banilor. Alte condiții țin de: progrese în recuperarea banilor din miliardele furate, reforma în sistemul justiției și un plan de acțiuni în privința acesteia, adoptarea în lectura finală a Legii cu privire la organizațiile neguvernamentale, anunțarea unui audit independent la Consiliul Audiovizualului și Consiliului Concurenței etc.

Una din cele mai importante condiții pentru accesarea celei de-a treia tranșe ține de aprobarea unei legi de demonopolizare a sectorului de gaze, și anume o lege prin care s-ar realiza separarea legală, funcțională  și deplină a Moldovatransgaz și Chișinău-Gaz de Moldovagaz.

„Din nefericire, ne confruntăm cu această criză și economică și sanitară având la putere o guvernare și mai ales un guvern incapabil și iresponsabil. Și înainte de începerea acestei crize, Guvernul a aprobat un buget cu un deficit pentru care sursele de finanțare nu erau realiste, acum situația s-a complicat și mai mult”, a declarat președinta PAS.

Deputatul Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS în Parlament, a menționat că, imediat după data de 15 mai, când este ridicată starea de urgență și Parlamentul va funcționa, cu voință politică din partea tuturor actorilor, trebuie să adopte acele legile necesare pentru debursarea mijloacelor financiare. Igor Grosu susține că, în calitate de președinte al fracțiunii PAS în Parlament, va încerca să ia legătura cu liderii fracțiunilor, astfel ca, imediat ce Parlamentul revine la activitatea sa obișnuită, să convină împreună la agenda Parlamentului pe acele proiecte de legi care trebuie adoptate în lectură finală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.