Maia Sandu: Are loc o escaladare a tensiunilor de către forțe din interiorul regiunii transnistrene

Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor de către diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației, a declarat președintele țării, Maia Sandu, marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a menționat că autoritățile urmăresc cu precauție și vigilență situația și condamnă  orice tentativă de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot perturba pacea în țară, transmite IPN.

Maia Sandu a amintit că în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul mgb-ului transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Mayak. „Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnitrean”, a menționat președintele Republicii Moldova.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a decis sporirea verificărilor circulației în Zona de Securitate, intensificarea patrulărilor și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră, creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică, creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității. „E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți. Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false”, a subliniat Maia Sandu.

„Atenționăm pe cei care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor – instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentative de acest gen. Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău. Dar acesta este teritoriul Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. Pacea, apărarea vieții și bunăstării cetățenilor este prioritatea noastră”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, autoritățile de la Chișinău rămân deschise să continue dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul ministerului de securitate de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. Două explozii au avut loc în dimineața zilei de astăzi pe teritoriul telecentrului radio Mayak, raionul Grigoriopol. În consecință, două antene care retransmiteau radio din Federația Rusă s-au defectat. Persoane rănite nu sunt.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.