Maia Sandu anunță o reformă a Armatei Naționale: E nevoie de finanțare și noi asta vom face

Președintele Maia Sandu spune că războiul din Ucraina este un argument în plus că Republica Moldova are nevoie de o armată mică, dar profesionistă care să asigure securitatea cetățenilor. Comandatul suprem al forțelor armate spune că actuala guvernare planifică o reformă a Armatei Naționale, care presupune îmbunătățirea condițiilor pentru soldați și majorarea numărului militarilor angajați pe bază de contract, notează IPN.

În contextul informațiilor apărute în presa ucraineană, potrivit cărora Kievul a cerut Chișinăului cele 6 MIG-uri de pe aeroportul de la Mărculești, președintele Maia Sandu spune că aparatele de zbor nu sunt funcționale. De asemenea, șeful statului spune că Republica Moldova nu este capabilă să ajute Ucraina cu tehnică militară.

„Ucraina cere de la toate statele ajutor militar. Toți ambasadorii ucraineni, în toate țările, vorbesc despre acest lucru. Țara noastră, în primul rând, nu are tehnică militară modernă. În al doilea rând, avem Constituția care ne spune că nu putem face acest lucru. Mai avem și o decizie a Curții Constituționale din 2017 care explică foarte clar ce presupune neutralitatea. Noi putem să-i ajutăm pe alte domenii, dar sunt țări mult mai dotate decât noi care pot ajuta Ucraina pe domeniul militar. MIG-urile nu sunt funcționale și acest lucru are la bază atât proasta administrare, cât și corupția”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

În același context, președintele Maia Sandu spune că guvernarea planifică o reformă a Armatei Naționale. Obiectivul a fost stabilit în programul de guvernare și a devenit prioritar odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Președintele Republicii Moldova spune că țara are nevoie de o armată profesionistă și bine dotată.

„Este clar că nu putem avea o armată numeroasă, pentru că suntem o țară mică. Dar oricum trebuie să avem o armată care dispune de tot ce este necesar ca să asigurate securitatea oamenilor și a țării. Iar pentru asta trebuie finanțare și noi asta vom face. Reforma armatei a fost planificată și până la izbucnirea acestui război. Și este vorba, în primul rând, de îmbunătățirea condițiilor pentru soldați. Asta presupune și majorarea numărului soldaților angajați pe bază de contract, iar asta ne va permite reducerea numărului militarilor în termen. Sper că în curând vom veni cu anunțuri concrete în privința acestor planuri. Când a fost scrisă Constituția și a fost prevăzut statutul de neutralitate, trebuia să fie indicat câte procente din PIB pot fi cheltuite pentru finanțarea armatei. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ne demonstrează că războiul este ceva posibil, iar noi trebuie să ne protejăm”, a mai spus Maia Sandu.

Recent, Parlamentul a aprobat rectificarea legii bugetului de stat pentru anul 2022. Documentul prevede o majorare a bugetului pentru apărare cu aproape 128 de milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.