Maia Sandu: Acuzațiile privind imixtiunea politicului în justiție sunt false

Reforma justiției este esențială pentru accelerarea parcursului european al Republicii Moldova și ea va continua oricât de multă rezistență ar opune sistemul. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută în contextul întreruperii ședinței Adunării Generale a Judecătorilor până la data de 28 aprilie. Șefa statului spune că acuzațiile judecătorilor privind imixtiunea politicului în actul justiției sunt false. Potrivit președintei țării, singura solicitare a guvernării la adresa magistraților este ca aceștia să aplice legea, transmite IPN.

Maia Sandu spune că, în pofida rezistenței pe care o opune sistemul, evaluarea extraordinară a judecătorilor va continua. Șefa statului spune că procesul este susținut atât de cetățeni, care au oferit guvernării mandat pentru a reforma justiția, cât și de partenerii de dezvoltare.


„Reforma justiției este partea cea mai importantă a celor 9 recomandări ale UE. Aici întâmpinăm cea mai mare rezistență, pentru că mai mulți judecători își fac griji pentru parcursul lor dacă această reformă continuă. Dar reforma va continua, de această reformă depinde șansa noastră de a construi un stat puternic. Nu putem avansa pe calea integrării europene dacă nu realizăm această reformă. Îndemnul meu pentru oamenii corecți din sistem este să facă un pas în față și să susțină reforma. Parlamentul a anunțat că în această săptămână va numi primii membri ai noului CSM (din rândul non-judecătorilor) și acest nou CSM va deveni funcțional, va lua decizii importante ca să deblocheze sistemul”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Maia Sandu respinge acuzațiile judecătorilor privind încălcarea principiului separării puterilor în stat și spune că guvernarea niciodată nu a admis imixtiune în actul justiției.


„Uniunea Europeană susține pe deplin această reformă, următoarea etapă va fi evaluarea integrității membrilor CSJ, ulterior vom merge și la celelalte trepte. Judecătorii trebuie să decidă, vor la nesfârșit să tergiverseze această Adunare Generală și să nu fie reprezentanți în CSM, sau totuși să-și aleagă reprezentanți din cei care au trecut testul integrității și să avem un CSM reprezentativ. Eu nu m-am implicat niciodată pentru a da ordine ce decizie să se ia pe un caz sau altul, dar mi-am exprimat nemulțumirea că se tergiversează dosare și asta este iresponsabil. De aceea, toate acuzațiile de imixtiune a politicului sunt false. Nici eu, nici altcineva de la putere nu a cerut judecătorilor să ia o decizie sau alta. Singurul lucru pe care îl cerem este ca ei să lucreze și să aplice legea”, a declarat președinta Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova spune că în urma demisiilor masive din ultima perioadă, sistemul va fi suplinit cu persoane profesioniste și tinere, absolvente ale Institutului Național al Justiției. Șefa statului spune că, pentru a aduce oameni noi în sistem, este imperios necesar ca CSM să devină funcțional cât mai curând posibil.

„Mulți tineri pregătiți, cu note bune, nu au fost acceptați până acum în sistem. Sperăm că următorul CSM va avea altă abordare, va înțelege cât de important este ca acești tineri pregătiți, care nu sunt contaminați de corupția din sistem, să vină și să completeze rândurile. Eu nu am reconfirmat judecători, inclusiv tineri, pentru că informațiile care mi-au fost prezentate de instituții au demonstrat că acești oameni sau au comis abuzuri, sau au venituri mai mici decât cheltuielile. Au fost suspiciuni la integritatea acestor oameni, de aceea nu i-am reconfirmat”, a mai spus Maia Sandu.

Ședința Adunării Generale a Judecătorilor, convocată la 17 martie, a fost întreruptă până pe 28 aprilie. În cadrul ședinței nu au fost numiți membrii CSM din rândul judecătorilor. Magistrații spun că acest lucru nu poate avea loc până când Curtea Supremă de Justiție se va pronunța asupra contestațiilor depuse de judecătorii respinși de comisia de pre-vetting.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.