„În situația în care președintele Igor Dodon va face declarații care nu reflectă poziția Guvernului și a Blocului ACUM, de la tribuna ONU, ne vom disocia clar de aceste declarații, inclusiv pe partea ce ține de retragerea munițiilor și armatei din Regiunea transnistreană”. Declarația a fost făcută pe premierul Maia Sandu, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, după prezentarea raportului de 100 de zile de activitate a Guvernului.
Potrivit premierului, decizia ca Igor Dodon să reprezinte Moldova la ONU a fost o mai degrabă o solicitare ca să meargă acolo. Ea spune că Guvernul este o instituție foarte ocupată și dânsa a ales să meargă la Washington și Bruxelles pentru a discuta proiecte concrete cu partenerii de acolo, transmite IPN.
În altă ordine de idei, Maia Sandu a declarat că se resimte multă rezistență în procesul de reformare a justiției. Rezistența vine inclusiv din sistem, dar și din partea persoanelor politice. „Există un anumit risc dacă aceste legi vor fi aprobate și dacă vor exista sesizări la Curtea Constituțională. Trebuie să testăm care este calitatea și angajamentul Curții Constituționale pentru reforma justiției și nimeni nu poate pune la îndoială că reforma justiției este absolut necesară”, a spus Maia Sandu.
La altă întrebare premierul a răspuns că posibilitatea ajungerii Aeroportului Internațional Chișinău și a Portului Giurgiulești pe mâna investitorilor ruși nu poate fi discutată atât timp cât are loc desfacerea contractului de concesionare a Aeroportului și atât timp cât nu sunt clarificate lucrurile. Maia Sandu spune că Guvernul este deschis pentru toți investitorii bine intenționați, în același timp se creează un mecanism de verificare a tuturor investițiilor în obiectele strategice ale țării.
În altă ordine de idei, prim-ministrul a declarat că nu știe care a fost motivul încetării urmăririi penale pornite în baza înregistrărilor video unde apare Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. „Nu știu care a fost motivul și ce dosar a examinat procuratura dar voi insista în continuare pe finanțarea corectă a partidelor politice și sperăm că Procuratura într-o zi va deveni pe deplin independentă”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a mai spus că există un mare sabotaj al acțiunilor Guvernului din partea multor funcționari publici și că nu a reușit implicarea întregii echipe pentru a progresa mai mult.
Comentând raportul alternativ privind 100 de zile a Guvernului Sandu, prezentat de Pavel Filip, luni, 23 septembrie, Maia Sandu a spus că „Pavel Filip deplânge schemele de corupție din care s-au înfruptat toți membrii PD, sistemul mafiot din PD”. Potrivit ei, „dacă Procuratura ar funcționa pe deplin, el ar trebui să plătească de rând cu colegii lui pentru acele scheme, privatizări ilicite, scheme de corupție și licitații abuzive, nu să le deplângă la televizor”.