MAIA propune crearea unei instituţii unice de supraveghere a produselor alimentare
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare propune crearea unei instituţii unice de supraveghere a produselor alimentare la toate etapele: producere, colectare, procesare, depozitare, transportare şi comercializare. Subiectul a fost discutat la şedinţa Comisiei guvernamentale pentru Integrare Europeană, transmite Info-Prim Neo.
În context, viceministrul agriculturii, Viorel Guţu, a menţionat că Strategiei pentru Siguranţa Alimentelor a fost elaborată în conformitate cu Planul de acţiuni privind implementarea recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Republica Moldova.
Potrivit oficialului, strategia are la bază principiile siguranţei alimentare aplicate în UE şi prevede o abordare unitară pe întregul lanţ alimentar şi pentru toate categoriile de alimente. Obiectivele acestei abordări unitare costau în protecţia sănătăţii animalelor şi plantelor, asigurarea unui consum de alimente sigure pentru populaţie, creşterea eficienţei controalelor în domeniile veterinar şi fitosanitar, creşterea nivelului de pregătire a specialiştilor etc. Actualmente strategia se află la avizare în ministere şi alte autorităţi.
Potrivit viceministrului, documentul a fost elaborat după un studiu a cadrului legislativ în domeniu, efectuat împreună cu experţi europeni. S-a constatat că legislaţia naţională pentru garantarea siguranţei alimentelor are caracter fragmentar, există o serie de autorităţi implicate în controlul produselor alimentare, subordonate diferitor ministere, coordonarea lipsind în totalitate.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare optează pentru instituirea unei singure autorităţi în măsură să garanteze siguranţa alimentelor. Restructurarea agenţiilor şi inspectoratelor care activează în prezent şi crearea unei instituţii unitare pe lângă MAIA nu va necesita surse suplimentare din buget, a declarat viceministrul. Pentru a asigura funcţia de control a instituţiei nou-create şi pentru ajustarea sistemului de laboratoare de stat la standardele UE va fi nevoie de 40-45 de milioane de euro până în 2015, a mai spus Viorel Guţu.
Investiţii vor trebui să facă şi agenţii economici pentru ca produsele expuse pe piaţa locală şi cele exportate să corespundă parametrilor de siguranţă alimentară garantate în UE. Aceste investiţii se estimează la circa 10 milioane de euro anual pentru toţi producătorii din domeniu.