MAIA promovează sistemul certificatelor de depozit pentru protejarea producătorilor de cereale
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) îndeamnă producătorii agricoli să nu să se grăbească să-şi vândă grâul din recolta anului 2010, pentru că preţurile pe piaţa de cereale vor fi mai bune. Ministrul Valeriu Cosarciuc a menţionat într-un interviu că fermierii au posibilitatea să depoziteze grâul sau alte cereale la combinatele de produse cerealiere licenţiate cu drept de emitere a certificatelor de depozit, transmite Info-Prim Neo.
„Producătorii care depozitează cereale la combinatele specializate licenţiate vor obţine certificat de depozit pentru cantităţile depozitate. Aceste certificate pot mai apoi să fie transmise altei entităţi economice sau persoane fizice fără ca cerealele să fie mişcate din loc, să-l lase drept gaj în bancă pentru obţinerea unui credit”, a specificat Valeriu Cosarciuc.
Ministrul a mai spus că producătorii care vor depozita cerealele la combinatele specialitate licenţiate din proprietatea statului nu vor plăti pentru păstrarea lor o perioadă de trei luni. Dacă în această perioadă ei vor contracta un credit, prin măsura de subvenţionare a creditării prevăzută pe anul curent, rata dobânzii pentru trei luni respective va fi compensată din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli. Dacă producătorii vor dori să păstreze cerealele pe o perioadă de timp mai mare decât trei luni, pentru luna a patra li se va oferi o reducere de 25% din tariful stabilit.
„Sistemul certificatelor de depozit protejează producătorul, îi oferă posibilitatea să comercializeze recolta crescută cu atâta greu la preţuri rezonabile. Dacă ei vor depozita cerealele la combinatele specializate licenţiate vor putea să obţină bani de la bancă, să-şi plătească datoriile faţă de fisc, să acopere alte cheltuieli. Nu se va întâmpla ca în alţi ani când Inspectoratul Fiscal sechestra recolta în contul datoriilor acumulate, din urmă veneau intermediarii, o cumpărau la un preţ foarte mic şi producătorul rămânea cu nimic”, a menţionat Valeriu Cosarciuc.
În proprietatea statului se află combinatul de produse cerealiere Cereale-Cupcini, combinatul din Floreşti Cereale-Flor, combinatul din Mărculeşti Mărculeşti-Combi şi combinatul de produse cerealiere din Chişinău. Aceste combinate dispun de capacităţi de depozitare de 150 de mii de tone.
MAIA a organizat o întâlnire şi cu reprezentanţii celorlalte nouă combinate de produse cerealiere, private, care au licenţă de emitere a certificatelor de depozit. Acestea au susţinut iniţiativa de promovare a sistemului certificatelor de depozit şi au promis că vor asigura depozitarea fără plată a cerealelor aduse la păstrare de producători pe parcurs de o lună. O altă promisiune a fost de a lua în consideraţie la stabilirea tarifelor pentru serviciile acordate producătorilor tarifele recomandate de MAIA.
„În anul curent Combinatul de produse cerealiere din Chişinău împreună cu SA Franzeluţa vor procura circa 35-40 de mii de tone de grâu alimentar pentru asigurarea necesităţilor de producere şi livrare pe piaţă a pâinii şi produselor de panificaţie, absorbind astfel din surplusul de cereale de pe piaţa internă această cantitate”, a mai spus Valeriu Cosarciuc.
MAIA prognozează pentru acest an o recoltă de grâu de circa 800 de mii tone, iar orz – 240-250 mii tone. Preţurile la cereale, atât pe piaţa internaţională , cât şi pe cea regională, sunt relativ mici. Se prevede creşterea acestora la bursele internaţionale în lunile octombrie –noiembrie Pe piaţa locală 1 kg de grâu alimentar se vinde cu 1,7- 1,75 lei.