MAI și SIS vor putea sista accesul la conținutul web cu caracter infracțional

Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate vor avea atribuția de a dispune sistarea accesului la conținutul web cu caracter infracțional. Este vorba despre conținutul care promovează abuzul asupra copiilor, pornografia sau când e vorba de comercializarea produselor interzise. Prevederile conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, transmite IPN.

Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungi termenul, dar nu mai mult de 90 de zile. Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată.

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale. Acest lucru va permite punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică. Esența conservării datelor informatice constă în prevenirea dispariției datelor informatice cu valoare probatorie, după alterarea sau ștergerea lor, inclusiv în urma expirării termenului legal de păstrare a datelor cu privire la traficul informatic, care este de șase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.