Anul acesta la specialitatea „Limba şi literatura română” a Facultăţii de Litere de la USM au fost înmatriculaţi 60 de studenţi, cu o pătrime mai puţin ca anul trecut. Prodecanul facultăţii, lectorul superior Elena Junghietu, a declarat pentru IPN că sunt diferite motive pentru care studenţii nu mai optează pentru această specialitate, printre care şi proasta salarizare a profesorilor – profesie pe care o vor cuprinde după absolvirea studiilor.
Numărul mic de studenţi la această specialitate este influenţat şi de plecarea tinerilor peste hotare, la studii sau la muncă, în căutarea unei vieţi mai bune.
Prodecanul afirmă că unul dintre cele mai importante stimulente pe care le oferă universitatea este studierea la buget la această specializare. Toţi 60 de studenţi înmatriculaţi în acest an studiază la buget. În mare parte sunt condiţii pentru studii, însă oricum ar fi nevoie de echipament tehnic – calculatoare, proiectoare, o bibliotecă mai bogată şi altele.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, remis anterior, în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Republica Moldova necesarul de cadre didactice pentru anul de studii 2013-2014 îl constituie 1052 de specialişti. La limba şi literatura române rămâneau vacante 34 de locuri.