Mai puţini şomeri sunt înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Numărul şomerilor înregistraţi de la începutul anului la oficiile teritoriale ale Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă este în continuă scădere. Solicitată de IPN, şefa Direcţiei planificare, evaluare şi sinteză din cadrul instituţiei, Ludmila Dumbravă, a spus că motivul ar fi condiţiile mai drastice de aflare la evidenţă, dar şi creşterea numărului locurilor de muncă vacante.

„Condiţiile de aflare la evidenţă au devenit mai dure. Dacă persoana refuză un loc de muncă repetat, atunci este scoasă de la evidenţă. Condiţia este ca persoana să accepte să fie plasată în câmpul muncii”, a spus Ludmila Dumbravă.

Ultimele statistici disponibile arată că şi numărul locurilor de muncă vacante este în creştere. Doar în luna iunie au fost anunţate peste 7 mii de locuri de muncă vacante,  cu circa 700 mai mult comparativ cu iunie 2012. De la începutul anului curent au fost anunţate peste 19 mii de locuri de muncă vacante.

„În 2013 avem înregistraţi circa 21 de mii de şomeri, cei mai mulţi, de fiecare dată, sunt la Ungheni şi Orhei. În acest moment se poate vorbi despre o balanţă echilibrată între numărul de locuri de muncă vacante şi numărul de şomeri înregistraţi”, a spus Ludmila Dumbravă. Şomerii sunt integraţi şi în servicii în folosul comunităţii, fiind plătiţi de autorităţile publice locale şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a comunicat şefa Direcţiei planificare, evaluare şi sinteză.

Prin diminuarea şomajului oficial s-a caracterizat şi anul 2012. Dacă în anii 2009–2010 fluxul de şomeri înregistraţi atingea o medie anuală de circa 80 de mii, atunci în anul 2012 numărul persoanelor înregistrate în căutarea unui loc de muncă a scăzut substanţial, până la puţin peste 51 de mii de persoane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.