Mai puţini oameni se plâng pe tortură şi rele tratamente, dar fenomenul persistă

Centrul pentru Drepturile Omului (instituţia avocaţilor parlamentari) a înregistrat anul trecut mai puţine adresări din partea cetăţenilor care se referă la aplicarea torturii şi relelor tratamente. Însă, faptul că acestea s-au plasat pe locul doi în numărul total al petiţiilor înregistrate demonstrează că fenomenul relelor tratamente mai persistă în Republica Moldova, menţionează avocaţii parlamentari în Raportul privind respectarea drepturilor omului în 2013.

Avocaţii parlamentari sunt de părere că această stare de lucruri ar putea fi determinată de intensificarea activităţii Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii. Alţi factori care au determinat această scădere este crearea, în anul 2010, a Secţiei combaterea torturii în cadrul Procuraturii Generale, desemnarea procurorilor specializaţi în cadrul procuraturilor teritoriale, instituirea liniei fierbinţi pentru recepţionarea cazurilor aplicării relelor tratamente în cadrul Procuraturii Generale.

Avocaţii parlamentari mai evidenţiază că pentru combaterea torturii şi relelor tratamente este importantă dotarea penitenciarelor şi inspectoratelor de poliţie cu camere de supraveghere video.

Pe parcursul anului trecut, în cadrul Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, au fost efectuate 227 de vizite preventive sau de monitorizare. Cele mai vizitate instituţii au fost cele de poliţie, instituţiile penitenciare, unităţile militare, internatele psihoneurologice. Avocaţii parlamentari au înaintat 10 demersuri de iniţiere a unor cauze penale sau disciplinare. În urma examinării actelor de intervenţie, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală în baza a două demersuri. Pe un demers au fost iniţiate 8 cauze penale pentru viol în Internatul de psihoneurologie din Bălţi, de care este acuzat un medic. În baza altui demers a fost pornită o cauză penală pentru tortură, în temeiul bănuielii de maltratare a unui deţinut plasat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Anul trecut, în 32 de adresări la CpDOM a fost semnalată aplicarea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, în 150 de petiţii – au fost invocate probleme legate de condiţiile de detenţie în instituţiile penitenciare. 32 de adresări se referă la lezarea demnităţii personale, în alte 10 petiţii au fost invocate diverse probleme ce ţin de respectarea procedurii la reţinere sau arestare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE