Mai mulţi preoţi cer ca religia să fie un obiect de bază în programa şcolară, dar frecventarea cursului să fie la alegere
Mai mulţi preoţi de la Chişinău au declarat vineri, 23 iulie, la o conferinţă de presă că îşi doresc ca religia să fie introdusă ca obiect obligatoriu în programa şcolară, iar decizia de frecventare a cursului să fie opţională, transmite Info-Prim Neo.
Preotul Ghenadie Văluţă, preşedintele organizaţiei nonguvernamentale „Pro Ortodoxia”, a spus că practica este cunoscută şi altor ţări. Cursul este opţional. Însă, odată ales de elevi, aceştia se obligă să-l frecventeze până la capăt.
„Ceea ce face Ministerul Educaţiei este o tactică electorală. Religia este obiect opţional din anul1999. Noi dorim ca obiectul să fie introdus obligatoriu în curricula şcolară, ca să nu existe cazuri când profesorul este nevoit să abandoneze cursul pentru că elevii, care la început îl frecventează, pe urmă nu mai vin la ore”, a menţionat Ghenadie Văluţă.
Dacă autorităţile ar accepta această formulă, şi profesorii de religie ar avea garanţia păstrării salariului, a mai spus părintele.
Preoţii Ion Grigoraş şi Ioan Solomon au subliniat că biserica nu se implică în stat şi în şcoală, nu va veni să facă slujbe sau să îi oblige pe copii să bată mătanii. Sub aspect educaţional însă biserica trebuie să fie alături de părinţi şi elevi, iar şcoala trebuie să pună religia pe picior de egalitate în raport cu celelalte obiecte.
„Biserica în politică nu se implică. Cei de la Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiţie au preferat să judece în baza unor motive oarbe dreptul cetăţenilor la referendum”, a mai spus Ghenadie Valuţă.
Curtea Supremă de Justiţie a respins miercuri, 21 iulie, recursul grupului care pledează pentru introducerea obligatorie a „Bazelor Ortodoxiei” în şcoli, lăsând în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău, care a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la înregistrarea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului consultativ la acest subiect. Între timp, printr-o decizie a Guvernului religia a fost confirmată în calitate de obiect opţional.