Mai mulţi părinţi solicită Ministerului Educaţiei să revadă proiectul Codului Educaţiei

Congresul Părinţilor „Salvaţi Copiii” a înaintat un demers către Ministerul Educaţiei prin care solicită să fie revăzut proiectul Codului Educaţiei, pe motiv că documentul conţine prevederi ineficiente, unele din care nu au fost consultate cu părinţii şi pedagogii.

Reprezentantul Comitetului Părintesc din Floreşti, Ala Stârcu, care a vorbit în numele tuturor părinţilor participanţi la o conferinţă de presă la IPN, a spus că în proiectul Codului Educaţiei se propune ca învăţământul să fie obligatoriu până la 18 ani, comparativ cu 16 ani în prezent. „Ne întoarcem la sistemul sovietic, pedagogii vor umbla după elevi ca să-i aducă la şcoală”, a spus părintele şi a adăuga că elevii nu trebuie să fie impuşi să facă carte. La 16 ani sunt suficient de mari să decidă dacă doresc să mai studieze sau vor să-şi găsească un loc de muncă.

O altă nemulţumire a părinţilor ţine de faptul că proiectul nu prevede conceptul de „educaţie la domiciliu”. Or, în contextul reformelor în învăţământ, când multe şcoli sunt închise, autorităţile publice locale ar putea, de exemplu, să salarizeze un profesor care să adune un grup de elevi şi să facă studii cu ei. Astfel, copiii nu vor trebui să facă zeci de kilometri pentru a merge la şcoala din altă localitate.

Congresul Părinţilor şi-a exprimat îngrijorarea şi în legătură cu sistemul electronic în care sunt adunate date confidenţiale despre părinţi. Grav este că profesorii colectează aceste date fără să cunoască pentru ce anume. Ala Stârcu a mai spus că părinţilor le este frică că acest sistem nu este protejat şi poate oricând deschis de către cineva.

Părinţii nu sunt mulţumiţi nici de faptul că elevii sunt îndemnaţi de către profesori să-şi împărtăşească problemele cu un psiholog pe internet. „Copilul meu mi-a povestit că profesorii îi încurajează, atunci când nu pot discuta cu părinţii despre unele probleme, să intre pe un site. Acolo să scrie problemele cu care se confruntă şi vor primi un răspuns”, a spus Reprezentantul Comitetului Părintesc din Floreşti.

Juristul Elena Bâtca a făcut apel către părinţii din  raioane să organizeze câte un comitet şi să-şi apere drepturile. „Trebuie să construim un zid de rezistenţă împotriva tuturor acestor prevederi”, a spus juristul.

Proiectul Codului Educaţiei este la etapa de avizare la Guvern.

  • ala starcu despre codul educatiei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.