Mai mulți locatari din strada Ciocârliei, 4 din capitală se declară indignați că în apropierea de locuințele lor, situate într-un sector particular, se construiește neautorizat un bloc locativ multietajat. Potrivit lor, construcția a început cu bucluc și, deși administratorul a declarat că va fi edificată o casă duplex, se constată că este vorba despre un bloc cu etaje. Aceasta în condițiile în care zona nu permite decât construcția caselor de locuit unifamiliale.
Într-o conferință de presă la IPN, Svetlana Colcinschi, locatară, susține că blocul a început a fi construit la sfârșitul verii anului 2021, chiar lângă gardul gospodăriei sale. „La sfârșitul lunii ianuarie tot întrebam ce fel de clădire va fi și ni s-a spus că va fi o casă duplex, dar nici cu gândul că vor fi înălțate mai multe etaje. Și am văzut că se pregătește și în continuare ridicarea altor etaje”, susține femeia. Ea spune că de la ferestrele de la etaj se vede toată ograda ei.
„În calitate de locuitor al străzii Ciocârlia, al cartierului în cauză, îmi exprim dezacordul total cu orice construcție de genul acesta. Infrastructura sectorului nu permite o construcție de o asemenea amploare. S-ar putea niște case individuale, dar nu de tip townhouse sau blocuri multietajate. Nu se încadrează în relieful și în cadrul străzii noastre. Este o stradă dintr-un sector pitoresc, lângă zonă de parc, iar asemenea clădiri fac rușine Primăriei și orașului nostru. Ele nu au niciun aspect și rușine acelui arhitect care aprobă asemenea proiect”, a spus Victor Manole, locatar din strada Ciocârlia.
Avocatul Dorel Rusu a declarat că este vorba despre un lot cu o suprafață 6,9 ari. Conform Planului Urbanistic General aprobat de autoritățile municipale, pentru acea zonă este prevăzut un anumit regim arhitectural urbanistic. Mai exact, este vorba despre case de locuit unifamiliale, dar în niciun caz blocuri locative. Contrar PUG, a fost eliberat un certificat de urbanism pentru o casă de tip duplex. În aceste condiții, deja nu este vorba despre o casă unifamilială. De asemenea, conform PUG, pe acea suprafață este permisă construcția pe o suprafață de până la 35%, dar, conform proiectului, este prevăzută construcția a circa 50%, fapt ce reprezintă o încălcare.
Dorel Rusu a mai spus că în spatele acestei construcții stau persoane din organele Procuraturii. „Noi astăzi, de fapt, nu luptăm doar cu construcția, ci și cu sistemul sau cu persoanele din spatele sistemului care își folosesc toate pârghiile pentru a duce la bun sfârșit planurile intenționate pentru a da în exploatare acel bloc locativ”, afirmă apărătorul.
Un alt avocat, Veaceslav Munteanu, a declarat că ceea ce se întâmplă legat de această construcție, dar și cum procedează organele statului, este un anti-exemplu pentru întreg municipiu Chișinău. „În aceste opt luni, instituțiile doar au mușamalizat și au protejat construcția dată”; afirmă apărătorul.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.