Mai mulţi cineaşti consideră că eliberarea din funcţie a directorului “Moldova-Film” este un pas spre revigorarea cinematografiei
În condiţiile în care R. Moldova are un studio de producţie a filmelor şi nu are cinematografie propriu-zisă, guvernarea ar trebui să adopte o strategie de dezvoltare a ramurii. Totodată, autorităţile ar trebui să decidă dacă mai este în stare să finanţeze un studio ce produce filme sub orice nivel artistic. Declaraţia aparţine unui grup de cineaşti, făcută în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 22 februarie, cu prilejul remanierilor de cadre de la SA “Moldova-Film”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit regizorului Valeriu Jereghi, directorul artistic al studioului “Prim-Plan Studio”, un pas important pentru revigorarea ramurii este demiterea la 20 februarie a directorului “Mioldova-Film”, Ion Şiman. „În anii în care “Moldova-Film” a fost condusă de Şiman, studioul s-a transformat într-un stat separatist, care a ignorat legile şi normele elementare ale producţiei de film, care a rămas fără profesionişti şi s-a contrapus cineaştilor”, a menţionat Valeriu Jereghi.
Potrivit lui, „neprofesionişti ca Şiman” şi alţi membri ai conducerii studioului, pe banii contribuabililor, fără acordul Consiliului Artistic al Ministerului Culturii şi Turismului (MCT), fără scenarii adecvate şi fără un deviz de cheltuieli legal, au contribuit la crearea unor filme sub orice critică ce au menirea să subestimeze Moldova şi cetăţenii ei în ochii occidentului.
„Filmele cu brandul “Moldova-Film” au fost copiate şi vândute la un preţ derizoriu de 100-200 dolari, pe când o singură casetă video cu un film moldovenesc se vinde la apus la preţul de 40 dolari. Vânzările s-au efectuat fără ca o comisie de stat să evalueze costul filmelor”, a adăugat regizorul. Jereghi susţine că este necesar un audit serios pentru a verifica legalitatea vânzărilor şi a arendării multiplelor spaţii ale studioului.
Cineastul Mihai Poiată a declarat că SA “Moldova-Film” este o mistificare, o creatură a MCT, care a distrus Departamentul de Cinematografie. „Acum ministerul s-a trezit că nu are nici o pârghie pentru a dirija această societate, deşi tot pachetul de acţiuni este deţinut de stat”, a remarcat sursa citată.
“Legea Cinematografiei este un document absolut anticonstituţional, care exclude studiourile private din procesul de finanţare a filmelor, “Moldova-Film” fiind unica instituţie care beneficiază de toate mijloacele publice. În acelaşi timp, Consiliul Artistic al MCT este ignorat de conducerea studioului care nu prezintă filmele produse şi dările de seamă despre cheltuielile efectuate”, a spus Poiată. El susţine că în 2007 “Moldova-Film” a primit din bugetul statului 6,5 mln lei, dintre care doar ceva mai mult de un milion a fost cheltuiţi pentru producerea filmelor, iar restul – pentru reparaţia încăperilor şi procurarea tehnicii la care nu are cine lucra, pe motiv că toţi profesioniştii au fost alungaţi.
Regizorul Boris Cononov afirmă că statul trebuie să decidă dacă are nevoie de un asemenea studio, să se gândească ori îl lichidează, ori îl privatizează. “ Studioul ar trebui să presteze servicii cineaştilor străini, să acumuleze bani pentru producţii proprii, să aibă profesionişti în veriga a II-a, să măture neprofesioniştii din conducere”, susţine Cononov.
La rândul lui, regizorul şi operatorul Vlad Druc, a asigurat asistenţa că “Moldova-Film” este o etapă depăşită din viaţa lui şi nu se va întoarce niciodată înapoi, fiind dezgustat de metodele de lucru ale conducerii acestuia. Regizorul spune că are dubii asupra existenţei unei cinematografii de stat decente, fiindcă acesta va produce filme la comandă. “Moldova-Film” este curtată de stat fiindcă se urmăreşte o revizuire a istoriei ultimilor 15 ani, a opinat regizorul.
Vlad Druc spune că la moment circulă o petiţie din numele “cineaştilor, care deplâng eliberarea lui Şiman”. “Eu, cineast cu un stagiu de peste 35 de ani, nu deplâng această destituire, ba din contra, o consider binevenită, deşi cu întârziere”, a mai spus regizorul.
Cineaştii consideră că viitorul director trebuie să fie ales printr-un concurs, să fie profesionist, să vină cu planuri concrete de revigorare a ramurii, să nu se distanţeze de Uniunea Cineaştilor cum a făcut-o vechea conducere a studioului, care a luptat cu vehemenţă cu profesioniştii.
Într-o declaraţie expediată anterior pe adresa agenţiei şi semnată „Colectivul SA „Moldova –Film” se spune că în ultimii ani studioul a reuşit parţial să se reutileze, au fost produse o serie de filme artistice de scurt metraj şi documentare. În prezent este în etapă de post producţie un film artistic de lung metraj.