În jur de 30 de apicultori moldoveni au primit în dar câte 80 de stupi verticali care permit creșterea cantității și calității mierii produse. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de SUA. Ceremonia de înmânare a certificatelor beneficiarilor a avut loc miercuri, 25 aprilie, în prisaca unui apicultorul din satul Bardar, raionul Ialoveni, transmite IPN.
Oferirea stupilor verticali are ca scop să servească drept model pentru alți producători de miere, să utilizeze stupi verticali, pentru că acest fapt aduce beneficii. Experiența internațională de utilizare a stupilor verticali a demonstrat posibilitatea de a extinde activitatea prin creșterea numărului de familii de albini și a cantității și calității de miere produsă. În cadrul evenimentului s-a anunțat că 400 de apicultori vor fi instruiți în domeniul managementului eficient al stupilor verticali.
Karen Hilliard, directorul misiunii USAID Moldova, a spus că asistența acordată are ca scop să ajute apicultorii din Moldova să treacă la o nouă etapă în activitatea lor, de la hobby la business. Totodată, Karen Hilliard a menționat că sporirea eficienței apicultorilor va aduce beneficii comunităților în care locuiesc.
Secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Alisa Pârlog, a declarat că deseori apicultorii din Republica Moldova folosesc echipamente și tehnologii transmise de la generațiile anterioare, care reflectă mai curând apicultura de subzistență, decât cea axată pe productivitate. Potrivit secretarului, 15% din volumul de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85% este exportat.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează în jur de șase mii de apicultori care gestionează circa 200 de mii de familii de albine. În 2017 în Republica Moldova au fost produse aproape cinci mii de tone de miere, dintre care 85% au fost exportate în mai multe state, printre care și România, Italia, Franța, Germania, Spania.