Mai mulţi activişti cheamă cetăţenii să nu semneze contracte de eficientizare energetică

Mai mulţi activişti, membri ai organizaţiei „Oraşul Meu Drag”, au făcut un apel către toţi locatarii blocurilor de locuit aflate în gestiunea municipiului Chişinău să nu semneze cu Primăria contracte de eficientizare energetică. Activiştii au declarat, în cadrul unei conferinţe de la IPN, că aceste contracte conţin numeroase încălcări privind drepturile locatarilor, în particular, nu este indicat preţul pentru serviciile care vor fi acordate. Săptămâna trecută, Primăria şi-a anunţat intenţia de a instala geamuri şi uşi noi în blocurile locative în cadrul proiectului „Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova”, (MoREEFF), elaborat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite IPN.

Expertul în protecţia consumatorilor, Tatiana Gogu, a declarat că prin aceste contracte se vor spăla banii cetăţenilor. Potrivit expertului, în condiţiile contractului nu sunt indicate drepturile locatarilor, ci doar obligaţiunile acestora. De exemplu, este menţionat faptul că cetăţeanul care a semnat acest contract este obligat să achite toate serviciile, ce vor fi enumerate în factură. Dar nu există nicio garanţie că în această factură nu va apărea un serviciu nou, de exemplu, pentru reparaţia scării sau pentru schimbarea geamurilor.

Potrivit altui expert în protecţia consumatorilor, Nadejda Trubiţina, o altă încălcare pe care o conţine contractul prevede posibilitatea de semnare a acestora nu doar de către proprietarii locuinţelor, ci şi de chiriaşi.

Avocatul Vadim Colţov susţine că deşi Primăria a anunţat că costurile proiectului urmează să fie acoperite din tariful actual achitat pentru deservirea blocului, aplicat fiecărui bloc de locuit şi fiecărui apartament în parte, această prevedere nu este menţionată în contract.

Preşedintele organizaţiei „Oraşul Meu Drag”, Vitalie Voznoi, a declarat că deja 12 mii de persoane au semnat astfel de contracte. Potrivit lui, oamenii sunt manipulaţi să semneze contractele de finanţare, prin minciuni şi cuvinte frumoase. Preşedintele ONG-ului a mai declarat că aceste contracte nu au fost avizate de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, ceea ce demonstrează că ele sunt dubioase.

Anterior, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă. a spus că pentru aceea ca municipalitatea să obţină proiectul, locatarii trebuie să-şi dea acordul şi să semneze contractul de finanţare. Dacă administratorii blocurilor de locuit vor reuşi să colecteze semnăturile, municipalitatea va obţine finanţarea proiectului din partea BERD şi un grant de 30% din credit. Restul sumei va fi rambursată timp de 5 ani.

  • vitalie voznoi despre contractele de finantare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.