Specii autohtone de peşti ca şalăul, crapul şi plătica sunt în pericol de dispariţie, iar o altă specie, foarte atractivă din punct de vedere economic, sturionii, practic nu mai există. Specialiştii din domeniu susţin că situaţia poate fi salvată prin construcţia unui centru de reproducere artificială a speciilor valoroase, pentru menţinerea şi dezvoltarea potenţialului resurselor piscicole în bazinele acvatice naturale ale Republicii Moldova.
Vicedirectorul Serviciului Piscicol, Ion Grati, a declarat pentru IPN că mai multe specii de peşti din râul Prut au fost afectate de lucrările de construcţie a Portului Giurgiuleşti. Este vorba, în special, de speciile care emigrau din Dunăre în Prut şi în amonte la Costeşti-Stânca. La gura de revărsare a Prutului în Dunăre permanent sunt efectuate lucrări de lărgire a spaţiilor portuare, ceea ce împiedică practic în totalitate migrarea peştilor din Dunăre în Prut. „Dacă până la construcţia portului, peştele migra liber din Dunăre în Prut şi invers, acum nu mai e posibil”, a spus Ion Grati.
Acesta a menţionat că, anterior, în Republica Moldova au activat câteva centre republicane de reproducere artificială a peştilor, dar au fost distruse cu timpul. „La construcţia hidrocentralei de la Dubăsari s-au construit şi două centre de creştere artificială a peştilor, la Oxentea şi Molovata, pentru a compensa speciile de peşti afectate pe parcursul lucrărilor de construcţie a hidrocentralei. Centrele nu mai funcţionează, au fost distruse şi apoi vândute unei persoane fizice. Şi la construcţia barajului de la Costeşti-Stânca a fost construit un centru de reproducere şi compensare în localitatea Badragi, care de asemenea a fost distrus şi vândut. După construcţia acestor baraje, s-a diminuat ihtiofauna râurilor Prut şi Nistru”, a mai spus Ion Grati.
În prezent, în Moldova nu există niciun centru de reproducere artificială a speciilor de peşti valoroase, care sunt tot mai expuse pericolului dispariţiei. În lipsa unor studii de fezabilitate, nu pot fi estimate investiţiile într-un asemenea proiect.