Mai multe şanse pentru atragerea în Moldova a unor proiecte investiţionale mari

Guvernul a instituit, printr-o decizie a sa din 27 aprilie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională, transmite IPN.

În calitate de preşedinte al Consiliului a fost desemnat prim-ministrul Pavel Filip, de vicepreşedinte - vicepremierul şi ministrul economiei Octavian Calmîc, secretar al Consiliului va fi directorul Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Dona Şcola. Iar printre membrii Consiliului se regăsesc miniştri finanţelor, justiţiei, afacerilor interne, agriculturii şi industriei alimentare, transporturilor şi infrastructuri drumurilor, dezvoltării regionale, precum şi şefii de la Fisc, Vamă, Cadastru şi de la Direcţia Migraţie şi Azil din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Scopul Consiliului este de a asigura realizarea în termenele stabilite a proiectelor  investiţionale strategice.

Precum a menţionat vicepremierul Octavian Calmâc, nu este un secret pentru nimeni că, în special la etapa de iniţiere a proiectelor, investitorii se confruntă cu numeroase probleme. Acestea ţin de obţinerea unor informaţii, suportului metodologic, precum şi a diverselor acte permise, certificate legate de desfăşurarea afacerii. Nu au fost excluse din practică apariţia unor situaţii conflictuale, care tergiversează realizarea proiectelor. Totodată, sporesc riscurile investiţionale, afectând imaginea Moldovei ca destinaţie atractivă pentru investiţii străine directe.

Potrivit Ministerului Economiei, nivelul înalt al componenţei Consiliului (miniştri şi primi şefi ai unor instituţii) va permite o conlucrare mai bună a autorităţilor publice şi înlăturarea în regim de urgenţă a barierelor apărute. Totodată, va fi stabilit un dialog permanent între investitori şi Guvern, care se va reflecta benefic asupra procesului de implementare şi rezultatelor proiectelor .

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.