Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte va desfășura mai multe activități de informare a cetățenilor pentru ca aceștia să cunoască mai bine cum să-și exercite conștient dreptul la vot, având în vedere că alegerile parlamentare din toamnă vor fi desfășurate conform unui nou sistem electoral. Anunțul a fost făcut marți, 8 mai, la o conferință de presă la IPN, la care Coaliția, din care fac parte câteva zeci de organizații neguvernamentale, și-a relansat activitatea pentru a monitoriza campania electorală și alegerile parlamentare din acest an.
Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boţan, a declarat că noul sistem electoral, cel mixt, presupune abordări noi, iar reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale vor munci pentru a explica aceste prevederi. Este nevoie de acțiuni de informare și despre votul peste hotare și cum vor activa circumscripțiile electorale în stânga Nistrului.
Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a spus că cetățenii cunosc foarte puțin cum sunt formate circumscripțiile electorale la care sunt arondați. Sunt necesare multiple activități de educație electorală pentru ca cetățenii să meargă la vot conștient.
Consultantul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, a afirmat că alegerile libere, corecte și incluzive sunt baza oricărei democrații. Aceasta înseamnă respectarea drepturilor electorale pentru fiecare alegător. „Considerăm că este important ca în tot procesul electoral nicio persoană, alegător din Republica Moldova, să nu fie marginalizată, discriminată sau dată la o parte”, a spus Alina Andronache.
Coordonatorul de programe al Asociației „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, a remarcat că membrii Coaliției pledează pentru o campanie electorală curată, în care informațiile se răspândesc liber, nu lezează demnitatea umană, nu instigă la ură și divizare socială. „Vom fi atenți, în baza experiențelor anterioare, în ceea ce privește votul în diasporă, ca eventual din timp să punem mai multă presiune pe autorități pentru ca lucrurile să fie aranjate”, a spus Nicolae Panfil.
Președintele Fundației Est Europene, Sorin Mereacre, a afirmat că organele de administrare a alegerilor din Republica Moldova, cum ar fi Comisia Electorală Centrală, nu acordă atenția cuvenită propunerilor sau recomandărilor care vin din partea societății civile, cum să fie organizate corect alegerile. Iar acest fapt arată că acest organ nu este unul echidistant și profesionist.
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate constituită din 35 organizații. Organizațiile membre fac apel către alte structuri să se alăture.