Funcţionarii publici vor avea posibilitatea de stabilire a unui regim flexibil de muncă în limitele celor 40 de ore de muncă săptămânale, la cererea funcţionarului şi la decizia conducătorului autorităţii publice, transmite IPN cu referire la un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor actele legislative în vigoare, aprobat de Guvern.
Proiectul, prezentat de Cancelaria de Stat, stabileşte o platformă unică de informare despre condiţiile de anunţare a concursurilor la funcţiile publice. Este vorba de portalul guvernamental al funcţiilor publice – cariere.gov.md. În alte surse de informare anunţurile pot fi publicate suplimentar, dacă autoritatea publică vizată dispune de mijloace în acest sens.
Proiectul reglementează şi perioada de probă pentru funcţionarul public. Aceasta va fi de 6 luni. Persoanelor cu experienţă de muncă în administraţia publică li se va aplica perioada de probă doar dacă activitatea lor anterioară de funcţionar public a fost mai mică de 6 luni.
În cazul lichidării autorităţii sau reducerii funcţiei, funcţionarilor publici care nu pot fi transferaţi în altă funcţie li se va achita indemnizaţia de şomer egală cu un salariu mediu lunar şi o indemnizaţie unică stabilită în funcţie de stagiul în serviciul public. Persoanele care au o experienţă de muncă în serviciul public cuprinsă între doi şi şapte ani vor primi două salarii medii lunare, cei cu vechimea de muncă de la şapte la cincisprezece ani – patru salarii medii lunare şi cei care activează mai mult de cincisprezece ani vor primi şase salarii medii lunare.
Totodată, la eliberare, personalul din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică vor primi două salarii de funcţie şi nu şase cum este în prezent. În ambele cazuri, indemnizaţiile nu vor fi acordate funcţionarilor care activează de mai puţin de doi ani în serviciul public sau beneficiază de pensie.
Prin proiectul aprobat se propune ca funcţionarul bănuit sau acela în privinţa căruia a fost emisă ordonanţă de învinuire să poată fi suspendat din funcţie în cazul în care presupusa faptă ar aduce prejudiciu moral funcţiei publice şi autorităţii publice. Iar funcţionari publici asupra cărora au fost aplicate sancţiuni disciplinare nu vor putea fi avansaţi pe parcurs de doi ani de la aplicarea sancţiunii.
Proiectul legii urmează a fi adoptat de Parlament.