Mai multe autorităţi locale au admis încălcări în contractele de achiziţii publice

Investigaţiile jurnalistice au depistat o serie de nereguli în unele contracte de achiziţie publică, inclusiv interese şi înţelegeri ascunse între agenţii economici şi autorităţi. Preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat în cadrul unei conferinţe la IPN că unii câştigători ai licitaţiilor publice au făcut donaţii la partidele politice din care fac parte şefii instituţiilor publice respective.

„Jurnaliştii şi reprezentanţii Organizaţiilor neguvernamentale care monitorizează achiziţiile publice au depistat mai multe încălcări la unele contracte de achiziţii publice. De exemplu, în raionul Rezina s-a organizat concursul pentru cumpărarea merelor pentru instituţiile şcolare, care a fost câştigat de un agent economic din Drochia şi suma contractată a fost de câteva ori mai mare decât preţul cu care se vindeau merele la Rezina. Prin urmare, banii publici au fost cheltuiţi iraţional”, a menţionat Cornelia Cozonac.

Un alt exemplu este încheierea unui contract pentru crearea unui parc în localitatea Suruceni. Jurnaliştii au depistat că în locul acestuia au fost instalate doar patru bănci. „Banii publici, practic, nu au fost utilizaţi. Suma a fost plătită, agentul economic a utilizat aceşti bani în folosul propriu şi nimeni nu a urmărit ce s-a întâmplat cu banii respectivi”, a menţionat preşedintele CIJ.

În alt caz, un agent local de la Rezina a obţinut un contract de la primărie pentru a amenaja un gazon pe ambele părţi ale străzii principale. „Agentul trebuia să niveleze terenul şi să semene iarbă, dar aceasta nu a mai ieşit. Banii au fost alocaţi, în rapoarte există toate cheltuielile, dar, de fapt, iarba nici nu a fost semănată”, a continuat Cornelia Cozonac.

Potrivit preşedintelui CIJ, există foarte puţine reacţii ale organelor de drept pe marginea încălcărilor contractelor de achiziţiile publice. „Noi înaintăm investigaţiile organelor de drept, dosarele se pornesc, dar ele nu ajung să aibă finalitate, pentru că există corupţie, în organele de drept sunt puţini specialişti, iar problema ţine şi de reforma care nu este dusă până la capăt în organele de justiţie”, a încheiat Cornelia Cozonac.

Actualmente, Agenţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice desfăşoară proiectul „Banii publici sunt şi banii mei”, care presupune monitorizarea achiziţiilor publice în 30 de autorităţi contractante din ţară, dintre care 10 sunt de nivel central, iar 20 de nivel local şi sunt monitorizate de 10 organizaţii neguvernamentale. Proiectul prevede investigaţii jurnalistice în acest sens.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană.

  • cozonac despre interesul politic in achizitiile publice.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.