Mai multă transparenţă în procesul decizional

Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Legii privind transparenţa în procesul decizional. Potrivit noilor prevederi, care urmează să fie susţinute şi de Parlament, toate autorităţile emitente de decizii cu caracter normativ, precum şi de acte administrative cu impact social, economic şi de mediu, vor fi obligate să le consulte cu publicul înainte de a le propune spre aprobare. Această modificare lărgeşte sfera de aplicare a legii. Astfel, prin procedura de transparenţă decizională vor trece nu doar actele emise de Parlament, dar şi cele ale autorităţilor publice centrale şi locale, transmite IPN.

Anunţurile autorităţilor emitente de decizii privind iniţierea elaborării şi consultarea unor proiecte de decizie vor trebui să conţină mai multe date de contact obligatorii, pentru a oferi persoanelor interesate mai multe posibilităţi de a se expune pe marginea acestora. În aceeaşi ordine de idei, proiectul specifică modalităţile în care autoritatea publică asigură accesul la proiectele de decizii şi materialele aferente.

A fost stabilit şi termenul minim de zece zile pentru consultarea proiectului de decizie, pentru a asigura suficient timp celor interesaţi de a se documenta asupra proiectului. De asemenea, se impune obligativitatea consultării publice a deciziei atunci când acest lucru se cere de părţile interesate. Totodată, părţile interesate vor fi informate în mod obligatoriu despre desfăşurarea şedinţelor publice şi referitor la retragerea unui proiect de decizie din procesul de elaborare.

Un capitol  aparte se va referi la monitorizarea respectării transparenţei în procesul decizional şi răspunderea pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei privind transparenţa în procesul decizional.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a menţionat, în şedinţa Guvernului, că deseori pe agenda web a Cabinetului de miniştri sunt plasate proiecte de decizii fără respectarea deplină a procedurii de consultare a acestora cu publicul. În 2013,  jumătate din proiectele de legi şi decizii aprobate de către executiv nu au fost consultate cu publicul larg şi părţile interesate. Totodată, avizele la proiectele de legi înaintate de către deputaţi în continuare se aprobă în lipsa consultărilor publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.