Mai mult vin exportat în UE

Deşi în primele 8 luni ale anului Moldova a exportat cu 6 milioane de litri de vin mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2013, exportul în statele membre ale UE s-a majorat cu aproape 5 milioane de litri. De la începutul anului curent, UE a abrogat cotele de import pentru vinul moldovenesc.

Potrivit unei informaţii remisă de către Serviciul Vamal la o solicitare a IPN, din totalul de aproape 57 de milioane de litri de vin exportat de la începutul anului curent, aproape 12 milioane au mers în UE. În primele 8 luni ale anului trecut Moldova a exportat peste 62 de milioane de litri de vin, dintre care peste 7 milioane au ajuns în UE.

Polonia este cel mai mare importator european de vin moldovenesc – peste 3,2 milioane de litri de la începutul anului. Polonia este urmată de Cehia, care a importat peste 3,1 milioane de litri. Exportul de vin moldovenesc în UE s-a majorat în anul curent datorită faptului că au majorat importul ţări ca  Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie, Grecia, Croaţia, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia şi Slovacia. Cel mai mult au crescut livrările în Lituania, cu peste 529 de mii de litri faţă de anul trecut (în total 862 de mii de litri de la începutul anului), dar şi în Italia – cu peste 110 mii de litri (153 mii litri).

Sunt 9 state membre ale UE care nu au importat niciun litru de vin din Moldova în primele 8 luni ale anului curent – Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia şi Ungaria. Spania a importat doar 90 de litri, spre deosebire de anul trecut când nu a făcut parte dintre importatorii de vin moldovenesc.

În aceeaşi perioadă, s-a majorat volumul de vin moldovenesc exportat în SUA şi Canada, de la 29 de mii de litri la 256 de mii şi, respectiv, de la 4 mii litri până la 17 mii. Exportul în China s-a micşorat, de la 740 de mii de litri în primele 8 luni ale anului 2013 la 734 de mii în perioada similară a anului curent.

Exportul în Belarus s-a păstrat practic acelaşi şi e de  28,5 milioane de litri. În Kazahstan s-a redus în anul curent de la 3,3 milioane de litri la 2,8 milioane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.