MAI: În incinta izolatoarelor de detenţie nu au fost înregistrate cazuri de tortură
În incinta izolatoarelor de detenţie provizorie subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe parcursul anilor 2009-2011, nu au fost înregistrate cazuri de utilizare a torturii pentru obţinerea informaţiilor, admise ca probe în procesele penale. MAI a emis această declaraţie ca reacţie la raportul Comitetului European pentru prevenirea torturii şi tratamentelor sau pedepselor inumane, transmite Info-Prim Neo.
În raportul CPT se menţionează că deţinuţii din Moldova sunt încătuşaţi, bătuţi, sufocaţi cu pungi de plastic pentru a-şi mărturisi vina. Maltratările au loc în timpul interogatoriilor preliminare efectuate de lucrătorii operativi de la poliţie în birourile comisariatelor sau acasă la persoana reţinută.
În declaraţia emisă MAI se menţionează că una dintre priorităţile de bază ale conducerii ministerului este de a nu admite cazuri de tortură în izolatoarele de detenţie provizorie (IDP), dar şi asigurarea unor condiţii decente de detenţie.
Prima reuşită la acest capitol este alocarea surselor financiare, care au făcut posibilă ajustarea minimumului necesar de celule în izolatoarele de detenţie provizorie din cadrul comisariatelor de poliţie, precum şi redeschiderea activităţii a 4 izolatoare în 2011, a căror activitate a fost suspendată din cauza lipsei condiţiilor de detenţie. Pentru a evita posibile acţiuni de tortură sau tratamente inumane, în fază de realizare este proiectul de creare a unui sistem de supraveghere audio-video în cadrul subdiviziunilor teritoriale de poliţie. Proiectul este derulat în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Conform prevederilor acestui proiect, la intrările în comisariate, în încăperile destinate pentru deţinerea, audierea şi interogarea persoanelor reţinute şi arestate vor fi instalate camere video, care vor activa în regim diurn cu păstrarea informaţiei pe o perioadă de cel puţin 6 luni. Mai mult decât atât, în încăperile preconizate pentru audiere şi interogare va fi instalat utilaj pentru fixarea convorbirilor.
În luna aprilie 2011 un astfel de sistem a fost instalat pentru testare în Comisariatul de poliţie al sectorului Râşcani al municipiului Chişinău. Tot în 2011, cu sprijinul financiar al Consiliului Europei au demarat lucrările de reconstrucţie capitală a Izolatorului de detenţie provizorie al Comisariatul General de Poliţie din Chişinău. Reconstrucţia a fost necesară ca urmare a recomandărilor Comitetul european pentru tortură şi CEDO privind necesitatea creării condiţiilor decente de detenţie a persoanelor. Ca urmare a acestui proces se va reduce capacitatea de deţinere a persoanelor de la 78 la 54 de locuri, însă vor fi create toate condiţiile de deţinere impuse de UE şi Comitetul european pentru tortură.
În prezent Ministerului Afacerilor Interne îi sunt subordonate 39 de izolatoare de detenţie provizorie. În 7 dintre acestea activitatea este sistată temporar din cauza lipsei condiţiilor decente de detenţie.