Relansarea economiei, după descreşterile înregistrate anul trecut, nu se va produce atât de uşor cum se spera – notează experţii IDIS Viitorul într-un studiu prezentat marţi, transmite IPN.
Viorel Chivriga, director de programe IDIS, a explicat acesta prin evenimentele negative care s-au produs în 2014-2015, în special în sectorul financiar bancar, care se reflectă practic asupra tuturor ramurilor. O problemă este şi accesul limitat al exporturilor moldoveneşti pe pieţele de export, în parte din cauza cererii reduse pe piaţa CSI. Alt motiv este valorificarea insuficientă a oportunităţilor oferite de Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv pe care Moldova îl are cu UE.
Totodată, producţia industrială a scăzut, chiar şi în acele ramuri în care un ultimii ani s-a avansat, de exemplu în industria de cablaje. În ramura agricolă multe produse sunt necompetitive şi nu doar pe pieţele externe. O problemă care s-a accentuat în ultimul timp ţine de majorarea stocurilor, aici îşi spune cuvântul situaţia din Ucraina.
Experţii prognozează o inflaţie de 1,7%, un curs de 20 de lei pentru un dolar american şi de 22,2 lei pentru un euro. Producţia agricolă va înregistra un avans de 7%, iar comerţul cu amănuntul va creşte cu 2,5%. În acelaşi timp, exporturile se vor comprima cu 9%, iar importurile cu 5%.
Studiul recomandă intensificarea acţiunilor din parte Guvernului de modernizare a economiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri, eliminarea barierelor în desfăşurarea activităţii de antreprenoriat.