MAI al Austriei și-a exprimat interesul de a sprijini inițiativa lui Dmitri Torner în domeniul sportului - comunicatul ministerului

La 15 mai 2024, președintele Asociației Sporturilor de Iarnă din Moldova, Dmitri Torner și șeful Poliției sportive austriece, Günther Marek au avut o întrevedere la Viena.

Günther Marek a oferit informații despre sistemul poliției sportive, care a fost reorganizată în Austria în 2002 și care prevede formarea sportivilor profesioniști pentru a activa în cadrul poliției. Cei mai buni sportivi  care au împlinit vârsta de 18 ani sunt instruiți ca ofițeri de poliție timp de 5 ani (în loc de 2 ani, așa cum se întâmplă de obicei) și, odată ce au obținut acest statut, sunt scutiți de munca în poliție pentru tot restul carierei lor sportive. Oportunitățile de formare sunt oferite de asociațiile austriece specializate în sporturile de iarnă și de vară.

"Avem acum 80 de sportivi care sunt finanțați de la buget. Astfel, ei au siguranța unui loc de muncă după ce își încheie cariera sportivă. În acest fel, pregătim cei mai buni sportivi pentru activitatea în poliție. Ulterior, aceștia vor putea lucra nu doar în serviciul de patrulare, ci și în investigațiile criminalistice sau în alte domenii ale securității interne", a declarat Marek.

Expertul a explicat, de asemenea, sistemul strict de selectare a viitorilor sportivi polițiști. Selectarea este realizată de o comisie de experți, din care fac parte și foști sportivi.

Dimitri Torner și-a exprimat interesul față de modelul austriac al poliției sportive, a vorbit despre inițiativa de a restabili sistemul  rezervelor sportive în Moldova și despre importanța experienței austriece în crearea unui model optim.

"Dorim să implementăm cele mai bune practici. Sarcina noastră este de a crea un sistem eficient care va permite sportivilor să se autorealizeze și să fie asigurată protecția socială a acestora, în același timp răspunzând intereselor de securitate ale statului. De aceea, experiența austriacă prezintă un interes valoros pentru noi", a declarat el.

Dl Marek a acceptat să contribuie la realizarea inițiativelor Asociației Sporturilor de Iarnă din Moldova, precum și să informeze ministrul federal austriac de interne despre rezultatele întâlnirii.

"Susținem pe deplin inițiativa dlui Torner. Bineînțeles, suntem gata să împărtășim experiența noastră cu Moldova", a continuat el, exprimându-și, de asemenea, disponibilitatea personală de a negocia cu reprezentanții Ministerului de Interne din Moldova.

"Suntem dispuși să sprijinim Asociația Sporturilor de Iarnă cu know-how-ul nostru și ne vom bucura să discutăm despre acest lucru cu colegii noștri moldoveni. Pentru Austria, susținerea celor mai buni sportivi a fost o sarcină importantă timp de mai  mulți ani. M-aș bucura dacă am putea contribui la un proiect similar în Moldova", a declarat Marek.

Dimitri Torner și-a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea de a oferi un astfel de sprijin și a propus ca dialogul să continue la Chișinău, în viitorul apropiat.

Asociația Sporturilor de Iarnă

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.