MAI a fost dotat cu echipamente IT pentru operaționalizarea registrului electronic al armelor

Ministerul Afacerilor Interne a fost dotat cu echipamente IT în valoare de aproximativ 170 de mii de euro pentru operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor. Donația a parvenit din partea Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare printr-un proiect regional, transmite IPN.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor va îmbunătăți în mod semnificativ evidența și păstrarea de Poliție a datelor cu privire la armele de foc deținute legal în Republica Moldova. „Astăzi asistăm la inițierea unei file noi în activitatea Poliției din Republica Moldova, și anume când obiectivul de digitalizare a proceselor se materializează pas cu pas”, a afirmat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Echipamentul IT pentru registrul armelor a fost furnizat în baza deciziei Consiliului Uniunii Europene „de sprijinire a activităților Centrului de control a armelor de calibru mic și a armamentului ușor din Europa de Sud Est (SEESAC) de dezarmare și control a armelor în Europa de Sud-Est pentru a reduce amenințările de utilizare ilicită a armelor de calibru mic, a armamentului ușor și a munițiilor aferente”, se precizează într-un comunicat de presă emis de PNUD.

„Prin această inițiativă sprijinim activitatea desfășurată de autoritățile naționale în vederea avansării în continuare în domeniul controlului armelor de calibru mic și a armamentului ușor. În conformitate cu Agenda de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și în contextul noului statut de țară candidată, această acțiune finanțată de UE reprezintă o contribuție suplimentară la securitatea și lupta împotriva criminalității organizate. Aceasta este o prioritate cheie pentru cooperarea UE cu Republica Moldova în beneficiul cetățenilor săi”, a subliniat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a menționat importanța dezvoltării soluțiilor inovatoare pentru a aborda provocările contemporane de securitate. „Operaționalizarea registrului electronic pentru o evidență rapidă și digitală a armelor de foc reprezintă o componentă importantă a sprijinului comprehensiv pe care îl oferim autorităților pentru a aborda de o manieră eficientă și eficace amenințările pe care le implică armele de foc”, a spus Dima Al-Khatib.

Registrul electronic al armelor a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al UE în cadrul Programului de suport bugetar pentru Reforma Poliției 2016-2020. Această donație reprezintă o continuare a sprijinului pe care PNUD și SEESAC l-au acordat autorităților din Republica Moldova, cu asistența financiară a UE, pentru a asigura controlul eficient și eficace a armelor de calibru mic și a armamentului ușor (AMAU).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.