Magistrații, pro și contra organizării Adunării Generale a Judecătorilor

În timp ce unii judecători se pronunță pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „să răspundă la întrebări”, dar și pentru a înlătura actuala componență a CSM, alții spun că în spatele acestei inițiative s-ar putea să fie interese ascunse și grupuri de persoane care au alte scopuri, transmite IPN.

Ion Chirtoacă, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, susține că organizarea Adunării Generale a Judecătorilor este un drept al magistraților, la înaintarea a 50 de semnături. Potrivit lui, mai întâi Consiliul Superior al Magistraturii a făcut unele numiri în diferite instanțe care au fost condamnate de societate, iar acum tot același CSM se transformă în victimă și nu vrea să fie organizată Adunarea. „Marea majoritate a judecătorilor insistă pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor ca CSM să dea anumite explicații. Or, CSM nu aparține membrilor, nu este proprietatea lor privată, ei se subordonează cerințelor Adunării Generale, cei care le-am delegat această putere”, spune magistratul. Ion Chirtoacă spune că se cere organizarea Adunării generale a judecătorilor pentru a înlătura actuala componență a CSM, dar mai întâi membrii Consiliului urmează să dea anumite explicații față de judecători.

Aureliu Postică, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, susține că corpul judecătoresc a fost criticat pentru lipsă de comunicare, iar platforma de comunicare a magistraților ar trebui să se regăsească în CSM. „Astăzi, noi ducem o lipsă acută de comunicare. Ne-am confruntat nu o singură dată cu probleme de comunicare cu membrii CSM. Suntem învinuiți de faptul că în spatele nostru ar sta grupuri de interese, grupuri din umbră. Am fost învinuiți inclusiv și de doamna ministră (n.r. ministra justiției Olesea Stamate). Vrem să fie clar, nu urmărim cu tot dinadinsul să scăpăm de acești membri ai CSM”, a menționat Aureliu Postică. Magistratul spune că mesajul adresat prin solicitarea de a organiza Adunarea a fost interpretat eronat.

Anatolie Țurcan, judecător și fost membru al CSM, spune că susține inițiativa de a organiza Adunarea Generală a Judecătorilor. Potrivit lui, pe lângă cei 87 de judecători care au semnat inițiativa de a organiza Adunarea, s-au mai expus și alți magistrați prin declarații comune. „Și eu, la rândul meu, o susțin pentru că CSM-ul actual, practic, recunoaște și spune: „da, sistemul judecătoresc, chipurile, opune rezistență reformelor” . Nu opune sistemul judecătoresc rezistență reformelor, sistemul judecătoresc este încărcat cu volum de lucru. Noi nu opunem rezistență, nimeni din judecători nu opune rezistență. Judecătorii vor reforme, dar reformele să fie înfăptuite în așa fel, încât moș Ion de la țară să aibă acces la justiție”, a afirmat magistratul.

Judecătorul Oleg Melniciuc spune că nu este împotriva organizării Adunării Generale a Judecătorilor, dar spune că este deranjat de procesele ascunse ce se încearcă a fi executate prin această adunare. „Nu este problema în prima cerință: evoluția sistemului, resetarea, dar este problema în ridicarea mandatului CSM și acesta este motivul principal, el este puțin ascuns, dar este motivul principal”, spune Oleg Melniciuc. Potrivit lui, ridicarea mandatelor actualilor membri ai CSM este necesară pentru a bloca reformele începute de actuala guvernare. „Au fost foarte grave situații în sistem, dar niciun judecător din sistem nu a reacționat. S-a reacționat doar după ce a fost publicat proiectul legii privind reformarea Curții Supreme de Justiție. Eu cunosc foarte bine cine stă în spate”, a adăugat magistratul.
Oleg Melniciuc a comparat situația actuală din jurul Consiliului Superior al Magistraturii cu situația politică din luna iunie, când Curtea Constituțională a adoptat hotărârile pe care ulterior le-a anulat. „Aici tot se merge în afara legii. Nu există motiv pentru revocarea mandatelor. Legea nu prevede și nu au fost așa cazuri”, a menționat judecătorul. Magistratul spune că „dacă Adunarea va fi convocată și va fi revocată actuala componență a CSM, atunci s-ar putea să ne pomenim în situația când vom avea două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne în luna iunie”.

La ședința din 19 septembrie, CSM a amânat examinarea demersului unui grup de judecători cu privire la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Membrii Consiliului au dispus ca inspecția judiciară să verifice în ce condiții au fost colectate semnăturile de la magistrați, mai exact dacă aceștia au știut pentru ce semnează. Iar marți, 24 septembrie, demersul de convocare a fost respins. Între timp, pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători, după ce în instanță s-a adresat un grup de judecători în exercițiu. După această hotărâre, CSM a precizat că va înainta un recurs, prin care va solicita și suspendarea executării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.