Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ține zilnic legătura cu Comisia Europeană, iar în luna iunie urmează să fie transmis un nou set de actualizări pe procesul de reforme realizate de autoritățile de la Chișinău. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, la ședința Guvernului, transmite IPN.
Nicu Popescu a menționat că acum 10 zile au fost transmise informații despre implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. „Am constatat mai multe progrese în domenii importante – sectorul justiției, dezoligarhizare, consolidarea democrației. Acum câteva zile, conform unui rating internațional, Republica Moldova a urcat până pe locul 28 în lume la capitolul libertatea presei. Este un lucru care arată că pe parcursul nostru european suntem în stare să avansăm prin consolidarea democrației”, a notat vicepremierului.
Potrivit lui, revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, dar și condamnarea lui Ilan Șor sunt dovezi ale faptului că Republica Moldova este capabilă să accelereze parcursul european prin reformarea justiției și consolidarea democrației.
Pe 3 martie s-a împlinit un an de la depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană. Pentru a deschide negocierile de aderare, statul trebuie să îndeplinească nouă condiționalități înaintate de către Comisia Europeană. Printre cele mai importante se numără reformarea justiției și dezoligarhizarea. În toamnă anului 2023, Comisia va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova.