MAEIE urmează să prezinte CEC mai multe informații privind secțiile de votare până la 16.00

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) urmează să remită, până la ora 16.00, când va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale (CEC), informații privind geografia secțiilor de vot peste hotare, lista birourilor electorale și a președinților acestora, dar și acoperirea financiară. La această înțelegere s-a ajuns astăzi, după ce reprezentanții CEC și MAEIE au organizat discuții pe subiectul organizării secțiilor de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și pe subiectul hotărârii Curții de Apel din 17 iunie, transmite IPN.

Potrivit secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, și până acum sunt state unde există dificultăți în deschiderea secțiilor de votare, iar MAEIE iese cu declarații care, după el, sunt populiste. Ministerul propune 191 de secții, iar buget este doar pentru 150 de secții. Potrivit lui, CEC nu a primit niciun bănuț pentru a plăti funcționarii electorali. De asemenea, până acum MAEIE nu a avizat lista persoanelor propuse pentru a fi funcționari electorali.

Potrivit lui, la ședința de la 16.00 se va decide dacă se contestă sau nu decizia Curții de Apel din 17 iunie, iar până acum nu există o claritate din partea colegilor de la MAEIE, dar și privind executarea hotărârii.

Reprezentantul MAEIE, Eugeniu Revenco, a spus că Ministerul nu poate lua decizii în locul CEC și că doar aprobă geografia exactă a secțiilor de votare. MAEIE doar încearcă să obțină autorizații din timp de la diferite țări. Din cauza pandemiei, excepțional, s-a oferit dreptul de a organiza secții de votare și în afara secțiilor consulare și ambasadelor. Responsabilul a spus că poate să transmită către CEC adresele exacte ale tuturor birourilor electorale care au fost agreate, închiriate. Potrivit lui, ultimele zile s-a lucrat pentru 146 de secții de votare. Pentru celelalte potențiale secții de votare mai e nevoie timp pentru a răspunde la toate întrebările.

Vladimir Șarban, membru CEC, a spus că este depășit termenul de constituire a secțiilor de votare, a birourilor secțiilor de votare, de aceea, consideră că ar fi o pierdere de timp dacă se va insista pe această poziție. El a întrebat MAEIE dacă există mijloace financiare pentru 191 secții de votare și infrastructura potrivită.

Președintele CEC, Dorin Cimil, consideră că trebuie de revenit cu o cercetare paralelă a secțiilor care se regăseau în deciziile anterioare și să fie raportate la cifra de 191 și de văzut care rămân și care nu.

Curtea de Apel a admis parțial contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale  de constituire a secțiilor de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În conformitate cu hotărârea instanței, CEC este obligată să își modifice ultima decizie și să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare în diasporă, așa cum era indicat în avizul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.