MAEIE propune deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a propus astăzi, 25 mai, printr-un demers adresat președintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare decât la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Aureliu Ciocoi, premier interimar, transmite IPN.

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, MAEIE pornește de la înțelegerea faptului că numărul secțiilor de votare peste hotare nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. Tradițional, la alegerile prezidențiale mobilizarea electoratului este mult mai mare decât la cele parlamentare. Totuși, ministerul ia în calcul posibilitatea dublării numărului secțiilor de votare acolo unde au votat peste 5000 de cetățeni, unde a fost extins timpul de funcționare a secțiilor de votare sau unde au fost epuizate buletinele de vot înaintea timpului preconizat pentru vot.

„Ne dorim ca toți cetățenii Republici Moldova care vor să-și exercite în străinătate dreptul constituțional la vot să o poată face în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică din țările de reședință”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Bugetul calculat de MAEIE pentru asigurarea alegrilor peste hotare este de 5,5 milioane lei. Cifra, spune Aureliu Ciocoi, a fost comunicată Comisiei Electorale Centrale. Dacă numărul secțiilor de votare va crește, se va schimba și suma.

Aureliu Ciocoi a făcut apel către diaspora să completeze componența birourilor electorale. Având în vedere considerațiile de ordin financiar ale Republicii Moldova, ar aprecia voluntariatul membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a precizat, în aceeași conferință de presă, că a fost constituită circumscripția electorală nr.38 pentru secțiile de votare din străinătate. A fost constituit un consiliu electoral distinct, cu sediul la Chișinău, care va asigura organizarea proceselor electorale pentru secțiile de votare deschise peste hotare. Până în 2019, această competență îi revenea Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău nr.1. Până la 5 iunie, CEC va decide organizarea secțiilor de votare din străinătate, în baza criteriilor stabilite de Codul Electoral.

Termenul limită pentru înregistrarea prealabilă este 26 mai. Înregistrările pot fi făcute online pe pagina: alegator.md sau pe suport de hârtie prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrările făcute pentru scrutinele electorale precedente rămân valabile. Dacă alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate în afara țării, pot face modificări în datele anterioare. Până acum, 93 de mii de persoane s-au înregistrat prealabil. Imediat ce se încheie înregistrarea prealabilă, CEC va elabora proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare peste hotare.

În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, în secțiile de vot dinafara țării s-au prezentat la urne peste 263 de mii de cetățeni moldoveni.

Alegerile parlamentare anticipate sunt programate pentru data de 11 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.